Škrob je rešitev

  • Šifra artikla: 11
  • Cena z DDV: 24,80 €
  • Popust: 0,00 %
  • Spletna cena z DDV: 24,80 €
Nazaj Dodaj v košarico

Splošen opis

V poplavi knjig o zdravem prehranjevanju in hujšanju ima ta zagotovo posebno mesto, saj nas vrača k naravnim koreninam zdravega prehranjevanja, kjer je doseganje in ohranjanje zdrave teže zgolj posledica. Obilo znanstvenih dokazov iz različnih panog (medicine, nutricionistike, zgodovine, arheologije, biokemije…) bo mnoge bralce prepričalo, da smo ljudje naravni škrobojedci in da je škrob rešitev za številne zdravstvene težave, o čemer pričajo tudi številni praktikanti takšnega načina prehranjevanja.

 

Gre za novo knjigo dr. Johna McDougalla, svetovno znanega zdravnika, enega vodilnih avtorjev na področju zdravljenja s hrano. Avtorja mnogi že poznate, saj je napisal že enajst knjig, svetovno slavo pa dosegel s knjigama McDougallov načrt in Izzivalno drugo mnenje, obe uspešnici sta na voljo tudi v knjigarni Planet. V enajsti knjigi Škrob je rešitev je dr. McDougall strnil vse svoje znanje in več kot 40-letne izkušnje zdravljenja. Knjiga ima 352 strani in vsebuje tudi čez 100 receptov za okusne izvirne jedi.
 
John in Mary McDougall

 

Preberite izpovedi številnih resničnih ljudi, ki so ob hrani, ki jo priporoča John McDougall, dr.med. v knjigi Škrob je rešitev, pozdravili raka, mnoge avtoimunske bolezni in trajno izgubili odvečne kilograme.
 
Dejstvo: Ogljikovi hidrati so za vas dobri
 
V nekaj desetletjih, vse od Atkinsa do Dukana, je strah pred vsemogočnimi ogljikovimi hidrati zavladal nutricistični industriji. Samo omemba s škrobom bogate hrane sproži tako nelagodje kakor tudi hrepenenje. Resnica pa je, da ogljikovi hidrati niso sovražnik.
 
Avtor številnih prodajnih uspešnic John A. McDougall, dr. med., in njegova žena, odlična kuharica Mary, sta dokazala, da vam dieta, bogata z ogljikovimi hidrati, pomaga pri izgubi kilogramov, prepreči in ozdravi številne bolezni. Škrob je rešitev temelji na preprosti zamenjavi – telesu boste dali energijo predvsem z ogljikovimi hidrati, namesto z beljakovinami in maščobami. Zadovoljni boste, imeli boste več energije, vaš izgled in počutje pa bosta izvrstna.
 
Modne diete pridejo in gredo, dr. McDougall pa je zagovornik rastlinske prehrane že desetletja. Njegovo znanje je pomagalo na tisoče ljudem, da so postali vitki in si povrnili zdravje. Veliko izpovedi boste našli v tej knjigi, med njimi tudi zgodbe ljudi, ki so izgubili po 60 kilogramov zgolj v nekaj mesecih, ter bolnikov, ki so zboleli za smrtno nevarnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen tipa 2, artritis in bolezni srca.
 
Priporočilom, zasnovanim na najnovejših znanstvenih raziskavah, je lahko slediti, naučila pa vas bodo, kaj jesti in čemu se izogniti, kako nadomestiti priljubljene jedi in pametno izbirati jedi, ko se prehranjujete zunaj. Začeli boste s 7-dnevnim zanesljivim uvodnim programom. Uživali boste v raznoliki hrani in prigrizkih, ki zagotavljajo, da ne boste nikoli lačni, ob tem pa boste izgubljali težo!
 
V pomoč vam bodo navodila, kako načrtovati tedenski jedilnik in skoraj 100 receptov za pripravo slastnih, mamljivih (in poceni) jedi, ki bodo takoj postale del vaše vsakdanje prehrane. Škrob je rešitev je revolucionaren program, ki vam bo pomagal pri izgubi odvečnih kilogramov, izboljšal bo vaše zdravje, prihranili boste denar in spremenili svoje življenje.
 
John A. McDougall, dr.med., je skupaj z ženo Mary soavtor mnogih prodajnih uspešnic, sodeloval pa je tudi pri dokumentarnem filmu in knjigi Raje vilice kot nože. V svojem McDouggal Live-In Program v Santa Rosi, Kalifornija, McDougall zdravi bolnike in uči zdravnike ter študente, kako najpogostejše bolezni, namesto z zdravili in operacijami, pozdraviti s hrano.
 
 
Rekli so o knjigi:
 
Dr. John McDougall je zaradi svojih neverjetnih dosežkov, znanja ter poguma, da se bori za svoje ideale, postal eden najbolj uveljavljenih zdravnikov s področja nutricionistike. Za tisoče njegovih bolnikov je postal prava ikona. Ko boste prebrali to knjigo, bo ikona postal tudi za vas. - T. Colin Campbell, PhD, soavtor knjige Kitajska študija
 
Poslanstvo Dr. Johna McDougalla je, da nas naredi bolj zdrave. Preberite Škrob je rešitev. Lahko vam reši življenje in razum. – Dennis Bourdette, dr. med., predsednik oddelka za nevrologijo na Univerzi za zdravje in znanost v Oregonu
 
Škrob je rešitev je enostaven in učinkovit način za dosego najboljšega zdravja. Neprimerljivo znanje in izkušnje dr. McDougalla so nam prinesle najboljši možen način, kako ljudem pomagati pri izgubi kilogramov, kako znižati raven holesterola in krvnega tlaka, kako dvigniti energijo in spremeniti svoje življenje. – Neal Barnard, dr. med., ustanovitelj in predsednik odbora zdravnikov za odgovorno medicino (PCRM)
 
Ko boste prebrali to knjigo, boste plesali od sreče. Aleluja, prinesite testenine! – Kathy Freston, avtorica knjige Vegan
 
Škrob je rešitev vam na drzen ter iskren način natančno pokaže, kako si povrniti življenje in zdravje. Nihče ni nikoli podal tega sporočila tako jasno. Najnovejšemu delu dr. McDougalla je usojeno, da postane klasika. – Douglas J. Lisle, PhD, soavtor knjige Pasti užitka
 
Dr. McDougall in Mary sta ponovno uspela. Škrob je rešitev je temeljita in očarljiva predstavitev koristi za zdravje in odlične prehrane na rastlinski osnovi. Poleg tega, da je hrana zdrava, je okusna in čudovita. – Robert A. Rosati, dr. med., soavtor New York Times uspešnice Rešitev z rižem.
 
Tokrat je McDougallova zvezda sam John McDougall. V sodelovanju z ženo Mary sta napisala mojstrsko zasnovan vodič o zdravi prehrani. Knjiga Škrob je rešitev razbija škodljive mite in poudarja ter izpostavlja trajne koristi prehrane, temelječe na celovitih živilih rastlinskega izvora, kot temelja prehranske revolucije, po kateri hrepenimo. - Caldwell B. Esselstyn, ml., dr. med., avtor knjige Preprečite in obrnite napredovanje bolezni srca
 
Johnu McDougallu, dr. med., je vnovič uspelo napisati sijajno knjigo, polno koristnih nasvetov, ki temeljijo na njegovih večdestletnih izkušnjah in verodostojnih znanstvenih izsledkih. John McDougall hrabro razkriva resnico o tem, kako medicinski strokovnjaki zavestno prezirajo pomen prehrane za zdravje in kako se zlovešče korporacije bogatijo s prodajo visoko procesirane hrane brez koristnih učinkov in trženjem zmeraj novih modnih diet. Informacije, strnjene v pričujoči knjigi, bralce in bralke poučujejo o vsem, kar je treba vedeti za uspešno zmanjšanje prekomerne telesne teže in uspešno ozdravitev. - Alan Goldhamer, kiropraktik, direktor poliklinike za kiropraktiko, medicino in psihohigieno in soavtor knjige Pasti užitka
 
Škrob je rešitev predstavlja eno najpomembnejših del o zdravi prehrani. Kot razkriva avtor, John McDougall, dr. med, ljudje cvetimo ob celoviti škrobni hrani. Škrobna živila, kombinirana z zdravimi obroki sadja in zelenjave, predstavljajo popolna živila, kipreprečujejo in odpravljajo bolezni zaradi življenjskega sloga, kot so debelost, bolezni srca in ožilja, srčna in možganska kap, sladkorna bolezen in rakava obolenja, katerim botruje običajni zahodnjaški življenjski slog in za posledicami katerih umre 80 % Američanov. Recepti, objavljeni v pričujoči knjigi, so izvrstni in povsem preprosti. Knjiga Škrob je rešitev bo spremenila vaše življenje. Preberite jo in živite po njej! - John P. Mackey, ustanovitelj in soizvršni direktor verige trgovin z zdravo in organsko pridelano celovito prehrano
 
Ta ’odpadniški’ zdravnik je poučen o vsem, kar predstavlja ključ do korenitega izboljšanja zdravja. Poznam mnogo ljudi, ki so s pomočjo McDougallovega programa uspeli bistveno izboljšati svoje zdravje in zdravje svoje družine. Vsebina in sporočilo knjige sta jasna in brezkompromisna. - John Robbins, avtor knjig Ni srečnih krav, Prehranska revolucija in Zdrava prehrana za novo Ameriko
 
Izjava "Jejte, kar koli, kadar koli in kolikor koli želite" zveni preveč dobro, da bi bila resnična. Vendar knjiga Škrob je rešitev Johna McDougalla, trdo utemeljena na znanstvenih dokazih na bralcu prijazen in razumljiv način ponuja prav to: neverjetno dobro in hkrati resnično. - George D. Lundberg MD, glavni urednik spletnega portala za strokovnjake s področja zdravstva MedPage Today
 
Odlična novica! Zdaj lahko jemo ogljikove hidrate brez občutka krivde in ohranimo vitko linijo. - Elizabeth Kucinich, vodja sektorja za javno zdravje pri zdravniškem odboru za odgovorno medicino ZDA
 
Predgovor avtorja:
 
Škrob je v preteklih štirih desetletjih pripomogel k izboljšanju zdravja več tisoč mojih pacientov. Pomagal jim je pri izgubi odvečne teže in učinkovitem zdravljenju različnih obolenj in zdravstvenih težav, kot so zvišan krvni tlak, bolezni srca in ožilja in vnetna revmatska obolenja, k jim je botroval njihov način prehranjevanja. V programe za izboljšanje zdravja v McDougallovem zdravstvenem centru je bilo vključenih več kot 5000 ljudi. Velika večina udeležencev je korenito in trajno spremenila svoj življenjski slog. Dodatnih milijon in pol zvestih bralcev se je navdušilo nad enajstimi knjigami, ki sem jih izdal pred pričujočo. Z vsakim dnem opravljanja zdravniškega poklica ugotavljam, da postaja rešitev vse bolj jasna.
 
S pričujočo knjigo Škrob je rešitev želim z vami deliti svoja spoznanja in vas poučiti o tem, kaj storiti, da boste ponovno postali gospodar svojega zdravja in svojega videza. Podatki, temelječi na osebnem izkustvu in podprti z znanstvenimi dokazi, z lahkoto uresničljiv načrt za zdravo življenje in skoraj 100 izvirnih receptov za pripravo hranljivih in zdravih obrokov naj bodo vaše vodilo. Knjiga Škrob je rešitev naj vas opogumi, da boste lahko ponovno trdno zgrabili za vajeti svojega življenja in s slastjo uživali ob vsakem grižljaju vam najljubših jedi. Kar počnete sedaj, ne deluje.
 
Zato ste tudi posegli po pričujoči knjigi. Predpostavljam, da ste svojo srečo že poskušali pri različnih dietah. Predpostavljam, da pri številnih. Predpostavljam, da ste bili razočarani nad učinkom. Temu botruje dejstvo, da večina diet zlahka pripomore k izgubi odvečnih kilogramov, če temeljito upoštevamo navodila. A ker od slehernika terjajo jekleno vztrajnost in odrekanje, se jim pogosto kaj kmalu odrečemo tudi sami. Najprej sicer skopnijo odvečni kilogrami, a kaj ko kmalu usahne tudi volja in izgubljene kilograme dobimo z "obrestmi" nazaj.
 
Škrob je rešitev je vir napotkov o načinih prehranjevanja, s katerimi boste blagodejno zadostili potrebam svojega telesa po koristnih hranilih. Občutek lakote in pomanjkanja vam bo kmalu postal tuj. Naravna živila, ki vsebujejo veliko škroba, so namreč zdrava, hranljiva in zagotavljajo trajen občutek sitosti med obroki. Pred vami se razprostira celovit vodnik, ki mu boste lahko neomejeno in trajno sledili. Nič ne de, če se boste kdaj pregrešili. V kolikor se boste odločili upoštevati koristne napotke, strnjene v pričujočem vodniku, vam bodo le-ti utrli pot do kakovostnega življenja.
 
Povedano drugače – napotki, ki so na voljo, ne temeljijo na načelu "to in ničesar drugega". Ne samo da boste skorajda brez napora izgubili odvečno težo, sprememba jedilnika bo blagodejno vplivala tudi na vaš videz, vaše počutje, telesno in umsko zmogljivost in na vaš življenjski slog. Mnogi bodo doživeli znižanje ravni krvnega tlaka in holesterola. Tudi prebava vam kmalu ne bo več povzročala težav. Mnogi izmed vas bodo lahko čez čas opustili zdravila na recept in brez recepta ter prehranska dopolnila, za kar vam bosta hvaležna tako vaša denarnica kot vaše telo, ki mu boste po naravni poti povrnili zdravje. Preberite, preizkusite in se prepričajte, da je knjiga Škrob je rešitev obsežen vir učinkovitih napotkov, s pomočjo katerih boste končno dosegli to, za čemer stremite že ničkoliko časa.
 
Načrt za izboljšanje kakovosti življenja – 7-dnevni načrt za dober začetek je predstavljen v 14. poglavju. V kolikor ga želite nemudoma preskusiti, vam je na voljo v vsej svoji celovitosti. Škrob je rešitev pa vas vljudno vabi na sočasno pustolovščino odkrivanja dejstev in resnic o škrobu. Med branjem se vam bodo porajala številna vprašanja. A ne skrbite, večina jih je že bila naslovljena name. V pričujoči knjigi so zbrani vsi odgovori, ki jih boste potrebovali. Ne belite si glave s skrbjo za zaužitje primerne količine beljakovin, kalcija, vitaminov ali drugih pomembnih hranilnih snovi. Omenjene sestavine so namreč naravno prisotne v ustrezni prehrani. S pridobljenimi informacijami boste brez težav ocenjevali verodostojnost zdravstvenih trditev na oznakah živil, knjig o zdravi prehrani in informacij o javnem zdravju.
 
Ugotovili boste tudi, zakaj o nekaterih podatkih, kljub temu da naj bi namigovali na celostno koristne pristope, usmerjene k izboljšanju javnega zdravja, poprej niste slišali niti besede. Ob branju pričujoče knjige boste spoznali, da rešitve, ki koristijo vam, obenem ugodno vplivajo tudi na okolico. S korenito, a enostavno in učinkovito spremembo načina prehranjevanja v skladu z zdravimi načini prehranjevanja iz davnih dni, lahko vplivate tudi na ljudi, ki vas obdajajo. Ob izgubi odvečne teže, izboljšanju zdravstvenega stanja, zmanjšanju stroškov za prehrano in spremembi vašega življenja na bolje boste tudi druge spodbudili k temu, da tudi sami sprejmejo ukrepe za zagotavljanje lastne dobrobiti.
 
Zavezan bolnikom in ne farmaciji:
 
Pogosto so me vprašali, zakaj kot zdravnik zavračam pristope in postopke stanovskih kolegov. Odgovor je na dlani. Nikdar nisem prisegel, da bom ščitil finančne interese medicinske industrije. Prisegel sem, da bom negoval in zdravil bolne in jih varoval pred zlom in nepravičnostjo. Prisegel sem, da ne bom nikdar predpisoval zdravil in izvajal medicinskih postopkov, s katerimi bi ogrožal življenja svojih pacientov. Popolnoma se zavedam, da me zaradi stališč, ki jih goreče zagovarjam, marsikdo ne mara, ker so ogroženi njihovi interesi. A s to krivico lahko živim. Vse preveč zdravnikov in dietetikov je bolj zvestih vplivnim prehranskim korporacijam in farmacevtskim družbam kot svojim pacientom.

Prepričan sem, da imajo kolegi iz medicinske stroke dobre namene, vendar jim njihovo pomanjkljivo védenje o osnovah in bistvu zdrave prehrane preprečuje, da bi lahko dejansko in učinkovito zdravili bolnike in jih zaščitili pred škodljivimi vplivi. To mi je še kako dobro znano. Ko sem pričel službovati kot zdravnik, sem bil sam neveden in omejen, ne da bi se tega tedaj zavedal. Ko sem služboval na plantaži sladkornih trsov, me je moja nezmožnost učinkovitega uresničevanja temeljne naloge zdravnika – pomagati bolnikom k ozdravitvi, okrevanju in ponovni vzpostavitvi zdravja in zdravega videza – spravljala v obup. Leta 2011 sem spisal predlog dopolnila k Zakonu o zdravniški službi, veljavnem na območje zvezne države Kalifornija (SB 380). Senat je amandma soglasno sprejel in tako uzakonil obvezno dopolnilno izobraževanje zdravnikov, članov zdravniške zbornice Kalifornije, na področju dietetike in prehrane. To je bil velik, težko pričakovani premik, za katerim so hrepeneli premnogi bolniki.
 
Milijoni poučenih in razgledanih ljudi so pričeli stremeti za dejanskim izboljšanjem lastnega zdravstvenega stanja in zahtevati učinkovitejše ukrepe, ki naj ne temeljijo zgolj na nenehnem ponavljanju in preskušanju medicinskih postopkov ter predpisovanju vse večjih količin tablet. Slednje je vodilo do tega, da se kakovost zdravstvene oskrbe in obravnave postopoma izboljšuje.

Škrob je rešitev pomeni izjemen napredek na poti do okrevanja, ozdravitve in ohranjanja zdravja. Knjiga Škrob je rešitev razkriva in nudi preproste nasvete in napotke, kako usvojiti in ohraniti zdrav način prehranjevanja. V pričujoči knjigi z vami, spoštovane bralke in cenjeni bralci, delim to, kar sem se naučil v 44-ih letih spodbujanja zdravega načina življenja in opravljanja poklica zdravnika. Kot pripomoček za prvi korak sem se odločil v knjigi zajeti tudi 7-dnevni načrt za dober začetek, ki je predstavljen v 14. poglavju. Načrt je podprt s praktičnimi napotki o tem, kako vašo kuhinjo, vašo družino in vaše življenje ustrezno pripraviti na temeljito spremembo jedilnika in načina prehranjevanja.
15. poglavje vsebuje skoraj 100 preprostih receptov za izvrstne, kakovostne in zdrave jedi za vsak okus. Kot bi trenil, boste tudi sami pričeli pripravljati izvirne, po lastnih željah in predstavah oblikovane, s smotrnimi potrebami vašega telesa po hrani usklajene in, najpomembneje, s škrobom bogate obroke.
 
Odlomki iz knjige:
Ne samo, da resnico nadvse cenim. Obseden sem z njo, jo tudi nenehno iščem. Reči bobu bob neposredno in brez olepšavanja je edini učinkoviti način, s katerim ljudi prebudim iz laži, ki jim prinaša bolezen, in jih učim resnico, ki jim prinaša zdravje.
 
Zgodilo se je, da sem včasih zdravil tudi katerega izmed kolegov zdravnikov, ki so bili prav tako zaposleni v ustanovi, in celo njihove zakonce ali otroke. Zanimivo se mi je zdelo to, da so zmeraj odobravali moje pristope in postopke, iz meni neznanega razloga pa so očitno menili, da tovrstno preprosto, učinkovito zdravljenje, ni bilo primerno za njihove paciente.
Zgodovinski izsledki razkrivajo, da so bili mumificirani le najpremožnejši - zvečine faraoni, njegovi sorodniki, plemiči in svečeniki. Pri 20 od 44 preiskovanih mumij so ugotovili sledi različnih stopenj ateroskleroze oziroma poapnenja žil. Ti imenitneži so uživali le najimenitnejšo hrano, ki je najverjetneje botrovala boleznim, razširjenim med privilegiranimi sloji. Raje, ki je uživala pretežno vegetarijansko hrano, pa tovrstne zdravstvene težave niso pestile.
Večina ljudi se zanaša na zgrešeno prepričanje, da škrobna živila niso primerna za uživanje, ker se škrob pretvarja v sladkor, ta pa naj bi se pretvarjal v maščobe, ki redijo. Če bi to prepričanje bilo utemljeno, bi se 1,73 milijarde prebivalcev Azije, ki pretežno uživajo hrano, ki temelji na s škrobom bogatem rižu, soočalo z epidemijo debelosti.
Če bi se škodljivi učinki pojavili takoj po zaužitju nekega živila živalskega izvora, bi ta živila takoj prepoznali kot vir  tveganja za življenje, kar dejansko tudi so. Ker škodljivi učinki svojo pogubno moč razvijejo šele čez čas, se je treba temeljito poučiti o tem, kako živila živalskega izvora dejansko vplivajo na nas.
Ko sem pri 18-ih letih utrpel možgansko kap, sem spoznal, da je bilo nekaj hudo narobe. Niti pomislil nisem na to, da bi bilo nenehno prenajedanje lahko vzrok za moje zdravstvene težave. Niti zdravniki, ki so me obravnavali v bolnišnici, niso z eno samo besedo namignili na kaj takega.
Vsako območje, na katerem živi zvečino vitko in zdravo prebivalstvo, temelji na skupnem imenovalcu. Zdravo prebivalstvo večino potrebne energije pridobiva z uživanjem škrobnih živil.
V 44 letih opravljanja zdravniškega poklica še nisem naletel na primer, da bi nekdo zbolel zaradi uživanja krompirja, batate, koruze, riža, fižola, sadja ali zelenjave. Kar pa nenehno opažam, so pogosti primeri smrtno nevarnih pojavov in obolenj, ki so posledica uživanja hrane živalskega izvora.
Če bi vsa žita, stročnice in gomolji, s katerimi je pitana rejna živina, namenili ljudem, bi lakota kmalu ostala zgolj še grenak spomin.
Protestirajte zoper lakoto na svetu: prenehajte uživati meso. Protestirajte zoper onesnaževanje okolja: prenehajate uživati mleko.  Protestirajte zoper uničevanje oceanov: prenehajte uživati ribe.
Zdi se, da nepoučenim ljudem zaupamo izobraževanje in vzgojo naših otrok in oblikovanje politik in smernic za zdravje. Posledice so katastrofalne.
Medtem ko je na voljo nemalo dokazov, da bi lahko prehrana, temelječa na škrobu, korenito izboljšala raven splošnega zdravja v državi in prispevala k znižanju porabe sredstev za zdravstveno oskrbo, pa vam ne bosta ne minister za zdravje ne vaš osebni zdravnik razkrila te preproste in učinkovite rešitve.
Že več kot sto let se ve resnica, da človek potrebuje zelo malo beljakovin: profesor Chittenden je že leta 1904 prišel do zaključka, da je odraslim osebam za vzdrževanje ustrezne ravni zdravja in telesne vzdržljivosti potrebnih med 35 in 50 gramov beljakovin na dan. Kljub temu mnogi še zmeraj sledijo zmotnemu prepričanju, da je treba za ohranjanje zdravja in večanje zmogljivosti uživati zajetne količine beljakovin.
Govoreča krava menda ne bi lagala, mar ne? Ko sem odraščal na srednjem zahodu ZDA, me je kravica Elsie poučila o tem, da mleko poskrbi za trdne kosti. Ko sem se kot mlad zdravnik preselil na Havaje, je vlogo kravice prevzela Lani Mu, ki je poudarjala, da ne bom za mleko nikoli prestar.
Rastline  so vir kalcija in drugih rudninskih snovi, ki zagotavljajo trdnost kosti ljudi in krav ter drugih velikih živali, ki bivajo na Zemlji...
Pripadnice plemena Bantu rodijo povprečno 10 otrok, od katerih vsakega dojijo 10 mesecev. Brez uživanja mleka in mlečnih izdelkov, ob zaužitju razmeroma majhne količine kalcija brez prehranskih dopolnil, bogatih s kalcijem..., bi pričakovali, da številne pripadnice plemena Bantu trpijo za osteoporozo. Prav nasprotno. Med pripadnicami plemena Bantu je osteoporoza skorajda neznan pojav.
Populacije žensk, ki uživajo največ kravjega mleka in mlečnih izdelkov, so soočene z največjo stopnjo tveganja obolenja za osteoporozo in izpostavljene veliki verjetnosti zlomov kolka v poznejšem življenjskem obdobju. Uživanje mleka in mlečnih izdelkov lahko resno škoduje kostem.
Rezultati analize so pokazali, da so kalcijeve tablete pri osebah, sodelujočih v raziskavah (12 tisoč oseb), botrovale približno 30-odstotnemu povečanju tveganja za srčni infarkt kakor tudi nekaj odstotnemu povečanju tveganja kapi in posledično nevarnosti prezgodnje smrti.
Prehranska dopolnila z visoko vrednostjo kalcija ovirajo absorpcijo železa in povzročijo zaprtost, v kolikor se uživajo daljše obdobje, pa lahko povzročijo še veliko bolj pereče nevšečnosti.
Mleko in mlečni izdelki so živila, za katere je ameriški vladni urad za zdravila in hrano največkrat zahteval umik iz prodaje, ker so bila okužena s patogenimi mikroorganizmi.
Rastlinska olja prav tako slabijo pretok krvi in botrujejo 20-odstotnemu zmanjšanju ravni kisika v krvi. Posledica motenj krvnega obtoka so angina pektoris, motnje v delovanju možganov, visok krvni tlak...
Nikoli še nisem slišal, da bi uživanje prehranskih dopolnil botrovalo čudežnemu izboljšanju zdravstvenega stanja.
 
Raziskave, ki potrjujejo nekoristnost in nevarnost umetnih prehranskih dopolnil:

Analiza rezultatov je razkrila 18% več primerov obolelosti za rakom na pljučih in 8% več smrtnih primerov pri posameznikih, ki so jemali beta-karoten ali kombinacijo alfa-tokoferola in beta-karotena.
Analiza rezultatov je razkrila 13% več primerov obolelosti za rakom na prostati pri posameznikih, ki so uživali vitamin E in kombinacijo selena in vitamina E.
Izsledki raziskave so pokazali, da je bila uporaba multivitaminskih pripravkov, magnezija, cinka in bakra povezana z višjo stopnjo umrljivosti v primerjavi z ženskami enakih starosti, ki so se izogibale umetnim prehranskim dopolnilom.
Iznajdlivi tržniki umetnih prehranskih dopolnil so si omislili oglaševalsko kampanjo, ki naj bi nas prepričala o smotrnosti nakupa njihovih izdelkov: "Zemlja je iztrošena. Brez prehranskih dopolnil se bo iztrošilo tudi vaše telo." Tveganje za obolelostjo zaradi pomanjkanja mineralov, nastalega zaradi uživanja hrane, ki je bila pridelana na osiromašeni zemlji, je v razvitem svetu tako zanemarljivo, da bi se že en sam samcat primer tovrstnega pojava na naslovnicah vseh tiskanih in drugih medijev širom po svetu ustoličil za lep čas.
V številnih raziskavah so ugotovili, da je možno prehranska dopolnila povezati tudi s povečanjem števila primerov zlomov kosti in osteoporoze pri ženskah, dodatnim ogrožanjem zdravja ledvic pri sladkornih bolnikih in s stopnjevanjem vnetij dihal.
Umetno izoliran koncentrirani vitamin D povzroča hranilna neravnovesja, ki lahko botrujejo pojavu številnih obolenj.

 
 
Kazalo:
 
UVOD
Moja pot do knjige Škrob je rešitev
Brezmejna blaginja nam je uničila zdravje
Kako so me pacienti obogatili z novimi spoznanji
Fenomen svetovnih razsežnosti

1. DEL: ZDRAVLJENJE S ŠKROBOM
1. Škrob: Tradicionalna prehrana ljudi
Kaj je škrob?
Škrob je ključna sestavina
Resnica o prehrani v času paleolitika
Prehrana premožnih starih Egipčanov
Prehrana bojevnikov
Naša DNK dokazuje, da smo ´škrobojeda´ bitja
Vrnitev škroba
Resnica ni skrivnost
2. Kdor redno uživa škrob, je zdrav in očarljiv
Resnica je preprosta in razumljiva
Škrob ustvarja zmogljivo telo
Zdravje privlači
Strastni ljudje ne marajo zmernosti
3. Pet najnevarnejših strupov, prisotnih v živilih živalskega izvora
Vzrok in posledica
Najprej kupce zmedite, potem pa jih popeljite v pogubo
Vsa živila živalskega izvora učinkujejo podobno
Pet sestavin živil živalskega izvora, ki vas zastrupljajo
Pot do razstrupitve je tlakovana s škrobom
4. Spontana ozdravitev ob uživanju hrane, temelječe na škrobu
Ključ do ozdravitve: ustavite ponavljajoče poškodbe
Telo stremi za zdravjem
Izjemen primer samoozdravitve
Spontana ozdravitev bolezni srca in ožilja
Spontana ozdravitev vnetnih revmatičnih obolenj
Spontana ozdravitev raka
Tudi kronične bolezni je mogoče odpraviti dokončno in za zmeraj
5. Ameriško ministrstvo za kmetijstvo in politika škroba
Predpisi ministrstva za kmetijstvo ZDA
Pomanjkljivosti predpisov in smernic
Kdo upravlja z ministrstvom za kmetijstvo ZDA?
Prehranske smernice za prebivalce ZDA
Prehranske smernice za prebivalce ZDA za leto 2010: odmevni napredek
Mnenja zdravnikov
Zapihal je svež veter
6. Z zobmi uničujemo planet
Prehranske odločitve niso osebna stvar
Zdravstvena kriza svetovnih razsežnosti
Pustošenje okolja
Živinoreja in globalno segrevanje
Demografska eksplozija – neustavljivo
Naraščanje svetovnega prebivalstva
Ljudje ubijajo – ne lakota
Iskanje odgovorov in celovite rešitve

2. DEL: POGOSTA VPRAŠANJA O PREHRANI
7. Ko vas prijatelji vprašajo: “Od kod dobiš beljakovine?”
Kako je denar oglaševalskih agencij vplival na vaše mnenje?
Javno mnenje ne upošteva stroke
Russell Henry Chittenden je že pred več kot 100 leti razkrival resnico
Chittendenovi poskusi
Strokovnjaki soglašajo: od 40 do 60 gramov beljakovin na dan je dovolj
Beljakovine rastlinskega izvora in beljakovine živalskega izvora
Kaj nas je zmedlo?
William Rose je opredelil potrebe ljudi po beljakovinah in aminokislinah
Odgovorni ne dojamejo bistva
Zmote ameriškega kardiološkega združenja
Tisto, o čemer nismo poučeni, lahko škoduje našemu zdravju
Škrobna živila so popolna živila
8. Ko vas prijatelji vprašajo: “Od kod dobiš kalcij”
Kalcij v kozarcu
Neresnica utrjuje dobiček, ne kosti
Govoreča krava menda ne bi lagala, mar ne?
Vir kalcija je zemlja, ne krave
Kalcij je koristen, vendar ga ne potrebujemo veliko
Znanstvene raziskave, katere financira industrija, najdejo nekaj koristi mleka in
mlečnih izdelkov za odrasle
Prekomerne količine beljakovin in kislin, prisotnih v mlečnih izdelkih in mesu,
uničujejo kosti
Mleko in mlečni izdelki škodujejo zdravju
Kalcijeve tablete prav tako povečujejo tveganje
9. Izpovedi strastnega ribolovca
Rastline vsebujejo dovolj maščobnih kislin omega 3 in omega 6
Nekaj ‘ribiških’ o zdravstvenih trditvah
Ribe so zastrupljene z živim srebrom
Ribe lahko zvišujejo tveganje za bolezni srca in ožilja
Znanstveni konsenz
Tudi gojene ribe niso neoporečne
Nikoli več ne bom jedel rib
10. Tolsti vegan
Navade so železna srajca
Maščoba je maščoba je maščoba
Oreški in semena so energijsko prebogati za vsakdanje uživanje
Prevara s sojinimi živili
‘Ponarejena’ hrana iz soje je škodljiva
Zaskrbljenost zaradi učinkov soje spreminja priporočila
Prehrana, temelječa na škrobu, daje veganom krila
11. Ne tvegajte z uživanjem prehranskih dopolnil
Popolna harmoničnost rastlin
Tableta ni rastlina
Vitamin D – vitamin sonca
Pomanjkanje vitamina B12 – zadnja obrambna linija mesojedcev
Hranila uživajte naravno
12. Sol in sladkor - grešna kozla zahodnjaške prehrane
Mar naj bi zaradi ljubezni do soli morali umreti?
Zmanjševanje uživanja soli lahko poveča tveganja za bolezni in smrti
Koliko soli pravzaprav potrebujemo?
Življenje bi moralo biti sladko
Ob uživanju sladkorja vam ne pretita ne debelost ne sladkorna bolezen
Glikemični indeks: zanimiv, a dvoumen
Enostavni sladkorji lahko povzročajo težave
Ne zatirajte naravne želje po soli in sladkorju

3. DEL: ŽIVLJENJE S ŠKROBOM
13. Škrob je rešitev v praksi
Kaj jesti in česa ne
Kako pripravljati zdrave jedi
Zdravi nadomestki za vaše najljubše jedi
Kako založiti kuhinjo in shrambo
Prihranite ob uživanju škrobne hrane
14. 7-dnevni odličen začetni načrt
15. Naši najljubši recepti
Začeti dan
Solate
Prelivi, omake in dodatki
Hamburgerji in zavitki
Juhe in enolončnice
Glavne jedi
Za zraven
Sladek konec