Past užitka

  • Šifra artikla: 131
  • Cena z DDV: 27,30 €
  • Popust: 5,00 %
  • Spletna cena z DDV: 25,94 €
Nazaj Dodaj v košarico

Splošen opis

 Kako premagati zasvojenost s prehrano?

 

»Verjetno mi 98 odstotkov ljudi, ki prihajajo k meni v ordinacijo, reče, da imajo »slabe prehrambne navade« – in tukaj tiči problem. O svojem težavnem odnosu s hrano razmišljajo kot o »preprosti slabi navadi« in ne o »odvisnosti, ki jim uničuje življenje«. V resnici tako vedenje povzroča večjo bolečino kot odvisnost od tobaka, alkohola in heroina skupaj. Uživanje napačnih živil je vodilni vzrok smrti v zahodnem svetu in ima za posledico debelost, infarkte, kapi, raka, sladkorno bolezen, artritis, težave z želodcem, glavobole in zaprtje. Pa vendar hrane skoraj ne obravnavamo kot slabe navade. V knjigi Past užitka boste izvedeli, kako taka živila človeka zasvojijo – preslepijo možganske poti užitka na prav tak način kot droge. In to je pogubna past. Toda tisti, ki so pripravljeni vložiti dovolj napora, lahko premagajo tudi to oviro.« (iz predgovora zdravnika dr. John McDougalla)

 

Avtorja nam fascinantno opišeta kako je moderno življenje  tako veliko  pametnih in inteligentnih ljudi spremenilo v nezavedne saboterje svoje sreče in zdravja. Podrobno nam pojasnita kako prepoznati vzorce  pasti užitka v svojem življenju in kako premagati njihove negativne  vplive.

 

Ta knjiga vas bo tudi spodbudila, da boste ponovno pretehtali vaša osnovna prepričanja o zdravju. Po branju boste pod vprašaj postavili mnoge vaše vedenjske vzorce, ki ste jih celo življenje imeli za samoumevne in koristne za vaše zdravje. Avtorja bralcem povesta, kaj resnično morajo vedeti, ne kaj želijo slišati.  Knjiga prinaša bralcu zavedanje o resnično visoki ceni modernega življenja in ga opremi z orodji, s pomočjo katerih si bo lahko ponovno povrnil zdravje in srečo.

 

 

Soavtor knjige dr. Doug Lisle, nekdanji predavatelj psihologije na Univerzi Stanford in trenutno psiholog v okviru programa, ki ga vodi svetovno znani zdravnik dr. John McDougall, nam pojasni inovativen pristop v motivacijski psihologiji, ki lahko pomaga ljudem, da prekinejo z samouničujočim vedenjem. 

 

Ko boste prebrali to knjigo, boste razumeli, na kakšen način lahko močno zmanjšate tveganje za nastanek raka, bolezni srca, sladkorne bolezni, artritisa in ostalih pogostih obolenj. Prav tako boste izvedeli, kako doseči in obdržati idealno telesno težo, telesno pripravljenost in moč. Ko boste te informacije uporabili v praksi, boste dosegli duševni mir, ki se pojavi takrat, ko imamo nadzor nad svojim zdravjem in srečo.

 

V knjigi boste med drugim izvedeli:

 

-          Kako je moderno življenje povzročilo nepričakovan zasuk v odnosu med srečo in užitkom in zakaj je tako veliko življenj uničenih zaradi tega.

 

-          Zakaj smo psihološko tako slabo opremljeni za razumevanje, da je presežek v naši prehrani in ne primanjkljaj, tisti, ki nas ubija, in kako premagati to mentalno slepo pego.

 

-          Zakaj je jemanje prehranskih dopolnil lahko kontraproduktivno za zdravje.

 

-          Kako to, da skrivnost vzdrževanja idealne teže ni v tem koliko pojemo, ampak kaj jemo.

 

-          Kako ohraniti vašo moč in integriteto, ko se soočate s socialnimi pritiski, ki nasprotujejo zdravemu življenju.

 

-          Zakaj so živalski proizvodi tako močna past užitka in kako se rešiti hrepenenja po tej hrani.

 

-          Kako nam lahko čudeži sodobne medicine dajejo lažen občutek varnosti in povzročijo, da pred očmi izgubimo dejstvo, da je zdravje v največji meri posledica zdrave prehrane in zdravega življenjskega sloga.

 

-          Kako je lahko moderna medicina past užitka, ker nam z zdravili v hipu zmanjša bolečine in s tem onemogoči samozdravljenje telesa ter ne odpravi vzrokov bolezni, kar dolgoročno prinese še slabše zdravje.

 

Zdravila ne odpravijo vzrokov bolezni, zgolj potlačijo simptome in dolgoročno še bolj oslabijo telo.

 

-          Kakšne so prednosti medicinsko nadzorovanega posta z vodo, ki je mnogim ljudem rešil življenje ter spektakularno izboljšal zdravje.

 

-          Zakaj je uživanje polnovredne rastlinske prehrane največje darilo, ki ga lahko damo našemu planetu.

 

Iz predgovor zdravnika dr. John McDougalla:

 

»Past užitka mi je pomagala rešiti težavo, ki je v moji zdravniški praksi predstavljala največji izziv: zakaj ljudje –– kljub očitnim in številnim dobrobitim – tako težko sprejmejo zdravo prehrano in zdrav način življenja? Vse od leta 1976 vem, kako lahko ljudje izgubijo odvečno težo, ne da bi bili lačni, ozdravijo številne primere artritisa, sladkorne bolezni in visokega krvnega tlaka ter obrnejo hude bolezni srca v reverzibilno smer. Še več, že skoraj tri desetletja zame ni nobena skrivnost, kako lahko ljudje preprečijo raka, osteoporozo, infarkt in možgansko kap. Skupni imenovalec vsem tem zdravstvenim težavam je sodobna zahodna prehrana – ki je tako zelo bogata s kalorijami in predelanimi sestavinami, da so jih pred industrijsko dobo lahko uživali le kralji in kraljice. Tako prehrano je treba nadomestiti s polnovrednimi in naravnimi živili rastlinskega izvora. Past užitka  mi je pomagala razumeti te prepreke in kar je še pomembneje, zdaj vem, kako pomagati svojim bolnikom, da bodo te ovire prebrodili.

 

Eden od načinov, da so naši predniki lahko preživeli, je bilo uživanje kalorično bogatih živil, zato so naša telesa zasnovana tako, da imamo prirojeno taka živila rajši. Do visokokaloričnih izbir so naši predniki imeli omejen dostop. Morda jim je pri tem občasno pomagala maščoba mrtve živali ali mleko koz. Danes so police v supermarketih obložene z več kot 60.000 izdelki, ki so obremenjeni s sladkorjem, soljo, maščobo in obilo kalorij. Kako naj bi se torej borili proti posebnemu nagnjenju do visokokaloričnih živil, ki se je v nas evolucijsko razvijalo milijone let? To ni preprosto.

 

Pomanjkanje prehrane je bila pogosto velika težava naših prednikov. Visokokalorična hrana (živalska maščoba) jim je nudila zalogo energije v obdobjih, ko je bil dostop do hrane izredno omejen. Zato je človek še danes navajen jesti takšno bogato kalorično hrano, kljub temu, da ne živimo več v pomanjkanju. Rezultat tega so številne bolezni.

 

Ob tej neverjetni knjigi se boste naučili, kako živeti v svetu, kjer vašim nagonom ne morete več zaupati. Ne bo se vam treba odreči užitkom življenja, toda lahko se boste usmerili na užitek, ki ni uničevalen. Spoznali boste, kako razlikovati med vedenjem, ki spodbuja zdravje, in samouničevalnim vedenjem, in kako prejeti užitek iz tistega, kar je dobrodejno. Naučili se boste učinkovitih tehnik, ki vam bodo pomagale, da se boste uprli nezdravemu družbenemu pritisku.«

 

 izdajatelj: Založba Planet

272 strani, broširano

15 x 23 cm

leto izdaje: 2014

 

Rekli so o knjigi:

 

Če boste vložili nekaj ur v Past užitka, bo to lahko vaša obramba pred skušnjavami sodobnega življenja. Ne glede na to, kje vse ste se ozirali za boljšim zdravjem in v kakšnih težavah ste trenutno, boste lahko vse to pustili za sabo, ko boste začeli brati Past užitka … in se podali na pot, na kateri boste lahko uživali življenje, kakršnega si zaslužite.  - John McDougall, dr.med., avtor knjige Škrob je rešitev

 

Lisle in Goldhamer sta dala velik prispevek k razumevanju, zakaj počnemo stvari, ki nam ne prinašajo dobrih rezultatov. Vsi se moramo spoprijeti s to pomembno idejo, če se resno zanimamo za bolj zdrav prehranjevalni in življenjski slog. Ta knjiga spada v kategorijo »to moraš prebrati« za vsakogar, ki želi sprejeti bolj zdrave odločitve.  - T. Colin Campbell, častni profesor Prehranske biokemije na Univerzi v Cornellu

 

Zelo mi je všeč ta knjiga. Briljantna je. Knjiga Past užitka ima močno sporočilo, ki spreminja naš način razmišljanja. Pravi manifest o zdravju. Mojim pacientom ne priporočam, da preberejo to knjigo, ampak vztrajam, da jo preberejo. - Joel Fuhrman, avtor knjige Eat to live

 

 

Past užitka prinaša drzen, svež pogled na trenja med našo kulturo in našim zdravjem, ki ustvarjajo tako veliko žrtev, kljub najboljšim naporom moderne medicine, da bi zmanjšala škodo zaradi bolezni in poškodb. Knjigo priporočam vsakomur, ki išče jasno napisan in inovativen vodič do najboljšega možnega zdravja. Knjiga bo spremenila vaše življenje. - Neal Barnard, dr.med., predsednik Zdravniškega odbora za odgovorno medicino, avtor knjige Rešite se zasvojenosti s hrano

 

To je knjiga, ki bi jo morali prebrati nutricionisti, zdravniki, študentje, zdravstveno osebje in vsakdo, ki je ujet ali se želi izogniti pasti užitka. - Caldwell B. Esselstyn Jr., dr.med., Oddelek za splošno kirurgijo na clevelandski kliniki

 

V tem izjemnem delu sta avtorja združila znanje iz številnih znanstvenih disciplin v celostno 'znanost o zdravju'. - Ronald G. Cridland, dr.med., ameriški Odbor za medicino spanja

 

O avtorjih:

 

Douglas J. Lisle, doktor znanosti

 

Doktor Douglas Lisle je diplomiral na kalifornijski univerzi San Diego (suma cum laude). Bil je Dupontov štipendist na univerzi Virginija, kjer je pridobil doktorski naslov iz klinične psihologije. Doktor Lisle je bil nato imenovani predavatelj psihologije na univerzi Stanford in tudi član osebja Državnega centra za posttravmatske stresne motnje v bolnišnici Veterans Affairs v Paolo Altu v Kaliforniji.

 

Doktor Lisle je direktor raziskovalnega oddelka v središču za zdravje TrueNorth Health in je v znanstveni literaturi objavil številne članke. Ima zasebno zdravniško prakso in v središču TrueNorth Health Center vodi psihoterapijo. Prebiva v Rohnert Parku v Kaliforniji s svojo mačko Nelix.

 

 Alan Goldhamer, doktor kiropraktike

 

Doktor Alan Goldhamer je diplomiral na univerzi Western States Chiropractic College v Portlandu v Oregonu in je ustanovitelj središča za zdravje TrueNorth Health Center, kjer v stanovanjskem kompleksu vodi program zdravja in izobraževanja, ki je nekaj povsem novega, ter nadzira postenje tisočev bolnikov. Doktor Goldhamer na univerzi Bastyr poučuje tehnike postenja in je bil vodilni raziskovalec v dveh zelo pomembnih raziskavah na to temo. Te raziskave so zaznamovale preobrat v evoluciji dokazov, ki potrjujejo koristnost postenja le z vodo. Trenutno vodi obetavno raziskavo o zdravljenju sladkorne bolezni in visokega krvnega tlaka s postenjem in promoviranjem zdravega prehranjevanja.

 

Doktor Goldhamer je tudi avtor knjige The Health Promoting Cookbook: Simple,Guilt-Free, Vegetarian Recipes. Prebiva v Penngrovu v Kaliforniji s svojo ženo Jennifer in sinom Garom.

 

 

Odlomki iz knjige:

 

Motivacijski sistem je mehanizem, ki je sestavljen iz treh delov in ki nas spodbuja k (1) iskanju užitka, (2) izogibanju bolečini in (3) varčevanju z energijo. Te tri sestavne dele skupaj imenujemo motivacijska trojica. Ti sestavni deli so vgrajeni v gene vsakega človeka in vsake zapletene živali, ki je kadarkoli obstajala.

 

Sodobna živila so kot čarobni strupi, ki hiperstimulirajo možganska središča za ugodje, medtem ko nam uničujejo zdravje. Prevara ima neverjetne razsežnosti in morda je za številne preveč potuhnjena, da bi jo prepoznali.

 

Danes le malo ljudi razume, kako ogrožena sta njihovo zdravje in sreča, kajti sile, ki ju spodkopavajo, so prikrite. V rokah imate informacije, ki so potrebne, da obvladate te skrite sile, ki agresivno uničujejo zdravje in srečo ljudi, ki živijo v industrializirani civilizaciji. Čeprav s pomočjo teh informacij ne boste mogli rešiti sveta, lahko rešite sebe. S prizadevnostjo in vztrajnostjo lahko najdete pot do zdravega življenjskega sloga  in prehrambnih izbir, ki so skladne z našo naravno zgodovino. Če boste storili tako, boste položili temelje življenju, ki premore neizmerno dobro duševno in telesno počutje.

 

Tako kot alkoholiki, ki morajo v dvanajststopenjskem programu priznati … »zoper alkohol smo bili nemočni – naša življenja so nam ušla izpod nadzora«, morajo do takega spoznanja priti tudi ljudje, ki jim je zavladala sodobna umetna hrana. Vprašajte kadilce, kako so nehali kaditi. Niso bili uspešni, dokler so o kajenju razmišljali le kot o slabi navadi. Povedali vam bodo, da so uspeli, ko so vložili vsak atom energije v to, da bi se rešili odvisnosti. Če torej hočete dobiti bitko v boju zoper hrano, boste morali v to vložiti prav toliko energije – nehajte razmišljati, da je to le »slaba prehrambna navada«.

 

Danes na milijone ljudi zboleva zaradi »bolezni kraljev«. Skozi zgodovino so bile te bolezni – bolezni prehranskega izobilja – skoraj izključno pridržane za bogatejši družbeni razred, kajti živila živalskega izvora in predelana živila so bila še vedno drage delikatese. Danes so cenovno dostopna večini ljudi.

 

Kako sodobni zdravniki škodijo svojim bolnikom? - Ko je človeštvo odkrilo moč protibolečinskih snovi, so modreci morda slutili, da je resna težava neizogibna in da se bodo takšna zdravila zlorabljala. Z zaustavitvijo bolečine je naravni telesni sistem opozoril zadušen, kar bolnika spodbuja k nadaljnjemu škodljivemu vedenju. Sodobni zdravniki so pogosto sostorilci v tej pasti in s tem škodijo svojim bolnikom.

 

»Zdravila« naj bi samo v Ameriki usmrtila okoli sto tisoč ljudi na leto - Druga raziskava, objavljena v Journal of the American Medical Association (Revija ameriškega zdravniškega združenja, op. p.), omenja 2,2 milijona bolnikov, ki so hospitalizirani zaradi različnih škodljivih odzivov na zdravila. Nadalje avtorji namigujejo, da je bilo 106.000 takih odzivov smrtnih. Če to drži, potem bi bili lahko »stranski učinki« teh zdravil šesti vodilni vzrok smrti v Združenih državah Amerike!

 

Večina ljudi umre prezgodaj zaradi uživanja živalske in predelane hrane ter premalo gibanja - Večina ljudi – več kot 75 odstotkov! – bo umrla prezgodnje smrti zaradi kapi, infarkta, kongestivne odpovedi srca, raka ali zaradi posledic sladkorne bolezni.To pomeni, da bodo številni ljudje, ki jih poznamo – naši prijatelji, zakonski partnerji, starši, sorodniki, sodelavci in celo otroci –, zaradi teh bolezni po nepotrebnem trpeli in umrli. Pravimo »po nepotrebnem«, kajti znanstveni dokazi zdaj jasno kažejo, da je mogoče večino teh tragedij preprečiti, toda ne z zgodnjimi ali intenzivnejšimi medicinskimi posegi, ampak z uvedbo zdrave prehrane in življenjske sloga.

 

Največja nevarnost je naše čaščenje sodobne medicine - Največja nevarnost, ki nam grozi s strani sodobne medicine, pa ni tveganje za zlorabo kratkoročnih ciljev odpravljanja bolečin. Največja nevarnost ne tiči v odvisnosti od zdravil proti bolečinam, čeprav je to resen problem, vreden kolektivne skrbi. Največja nevarnost prihaja čisto iz drugega konca – in to je nevarnost, ki je popolnoma psihološke narave. Preprosto povedano, največja nevarnost je naše čaščenje sodobne medicine. Prepričani smo, da so zdravniki, bolnišnice in visokotehnološke naprave vsemogočne in da lahko s pomočjo fantastičnih orodij in briljantnih ljudi  preslepimo zakone narave.

 

Najhujši virusi so prišli iz bolezni udomačenih živali - Največja grožnja človekovemu življenju od obdobja 8500 let pred našim štetjem – mikroorganizmi in virusi, kot so koze, gripa, tuberkuloza, malarija, kuga, ošpice in kolera – je bila dobesedno nevidna. Nalezljivi povzročitelji, ki bi jim lahko rekli mikroplenilci, so imeli nekaj pomembnega skupnega: vsi so se razvili iz bolezni udomačenih živali, ki so se prilagodili in okužili človeške družbe.

 

Živinoreje je naše prednike speljala na napačno pot - Z razcvetom kmetijstva je bila nenadoma na voljo hrana, ki je vsebovala nenaravno velike količine živil živalskega izvora ter koncentriranih  predelanih živilih, ter je posebna nagnjenja naših prednikov speljala na napačno pot. Te spremembe so nas pripeljale v past užitka, v kateri je preobilje lahko smrtonosno.

 

Danes na milijone ljudi zboleva zaradi »bolezni kraljev« - Druga pomembna posledica uživanja vse več živil živalskega izvora in predelanih živil je porodila novo razredno bolezen, »bolezen kraljev«. Skozi zgodovino so bile te bolezni – bolezni prehranskega izobilja – skoraj izključno pridržane za bogatejši družbeni razred, kajti živila živalskega izvora in predelana živila so bila še vedno drage delikatese. S sodobnimi načini proizvodnje hrane pa se je sodobna prehrana dosledno obrnila v smer našega prirojenega nagnjenja k večji in še večji kalorični gostoti. To je imelo za posledico uživanje še več živil živalskega izvora ter drugih mastnih, predelanih in sladkih živil. Zato danes navadna ženska in navaden moški trpita zaradi bolezni kraljev.

 

S polnovredno rastlinsko prehrano lahko človek celo življenje ohranja optimalno postavo. Ta hrana ima malo kalorij in veliko prostornino (zaradi vlaknin), zato se lahko vedno najemo do sitega in se ne bomo zredili.

 

Zakaj težko razumemo, da je vzrok za naše bolezni preveč kalorična hrana - V starodavnem svetu se ljudje nikoli niso soočali s težavo prehrambnega viška. In to zato, ker naravno okolje ni bilo natrpano z odvečnimi živalskimi beljakovinami  in maščobami v obliki sirov, sladoledov in masla. Naravni svet ni vseboval iztisnjenih olj, prečiščenega sladkorja in moke ali presežka natrija. In ker prehranski presežek ni bil dejavnik naše evolucijske zgodovine, nismo zadostno opremljeni, da bi opazili, da so zdravstvene težave morda posledica tega presežka. Na drugi strani je bil prehranski primanjkljaj pogosto velika težava naših prednikov. Dobiti dovolj hrane je bil eden največjih problemov vsega človeštva. In zato so nevrološke povezave, ki tvorijo človeški um, naravno zaskrbljene zaradi primanjkljaja. In zaradi te pristranosti težko razumemo, da je temeljni vzrok sodobnih zdravstvenih težav prehranski presežek.

 

Večina ljudi premalo spi in posledice so hude - Čeprav je utrujenost med težavami, nad katerimi tožijo bolniki pri splošnem zdravniku, na prvem mestu, pa le redki prepoznajo, da je najpogostejši vzrok teh težav pomanjkanje spanca. Posledica kroničnega pomanjkanja spanja so med drugim zmanjšane kognitivne sposobnosti, ki se kažejo v zmanjšani storilnosti in večji stopnji nesreč. Druge posledice se kažejo v zmanjšanju vitalnosti in naravnega optimizma in so možen vzrok tesnobe in depresivnih motenj. Celo nizek primanjkljaj spanca lahko povzroči merljiv upad imunske funkcije, zaradi česar smo bolj dojemljivi za nalezljive bolezni.

 

Ukiniti moramo smrtonosni rek: Jesti vsega po malem - Večina zdravnikov svoje bolnike prepričuje, da je sprejemljivo vse, kar je »v mejah zmernega«. Ni tako, pravi doktor medicine Caldwell Esselstyn ml., v vsej državi priznan kirurg s klinike Cleveland v Ohiu. Kot bivši predsednik Ameriškega združenja endokrinih kirurgov se doktor Esselstyn dobro zaveda trenutnega stanja miselnosti konvencionalne medicine in pomena nasveta. »Olje, mlečni izdelki in meso so aterosklerotične osti,« pravi doktor Esselstyn. »Ukiniti moramo smrtonosni rek 'saj tisto malo ne more škoditi'.«

 

Hudo bolni zdravnik je s postenjem želel narediti samomor, toda po dveh tednih je bil zdrav kot mladostnik  - Henry Tanner je bil zdravnik srednjih let, ki je živel v Duluthu v Minnesoti, in je leta trpel zaradi revme. Imel je tudi astmo, ki je kronično motila njegov spanec, ure, ko je bil pokonci, pa je preživel v nenehnih bolečinah. Tannerja so učili, da človek lahko brez hrane preživi le deset dni, in to znanje mu je bila edina uteha. Ni verjel v samomor, zato se je odločil, da se bo preprosto izstradal do smrti. Toda usoda je imela za doktorja Tannerja prijetno presenečenje. Peti dan svojega posta je lahko mirno zaspal. Enajsti dan je poročal, da se počuti »tako dobro kot v mladostniških letih«. V pričakovanju, da bo kmalu umrl, je prosil svojega kolega, zdravnika doktorja Moyerja, naj ga pregleda. Doktor je poslušal Tannerjevo zgodbo in je bil zaprepaden. Tanner se je spominjal, da mu je Moyer rekel: »Moral bi biti na pragu smrti, toda zagotovo si videti bolje, kot kdajkoli prej, ko sem te videl.«

 

 

Postenje je izredno učinkovit način, da premagate zasvojenost z nezdravo prehrano.

 

Številne ozdravitve s pomočjo postenja - V letih, ki so sledila, je naše središče za zdravje TrueNorth v Kaliforniji nadzorovalo tisoče dalj časa trajajočih postov le z vodo. Sčasoma so kartoteke v našem središču postale napolnjene »z zdravstvenimi čudeži« bolnikov z boleznimi, ki se na konvencionalna zdravljenja niso odzivale. Pa vendar, ko se ti bolniki popolnoma odpovedo hrani, običajno popolnoma ozdravijo. V teh »čudežih« se skriva pomembno sporočilo. Vedno znova smo opazovali, kakšne čudežne sposobnosti zdravljenja ima človeško telo, ki potrebujejo le optimalno okolje, da pridejo v polni meri do izraza!

 

Postenje je zelo učinkovit, da se rešite zasvojenosti z nezdravo hrano - Toda z našega vidika najpomembnejši učinek postenja ni nič od zgoraj naštetega. Najpomembnejši učinek postenja je naslednji: izkušnja s postenjem omogoči skoraj vsakemu ne glede na njegovo zgodovino življenjskega sloga, da pobegne pred prehrambno pastjo užitka. To vemo, kajti našim pacientom je po tistem, ko več dni niso uživali ničesar razen čiste vode, najbolj teknila najpreprostejša in najbolj zdrava hrana.

 

Zdravniki pri zunanjih ranah razumejo, da se telo zdravi samo, toda pri boleznih tega ne razumejo - Če ima bolnik rano na prstu, ki jo je povzročil brusni papir, in se rana ne zaceli, ker jo bolnik z brusnim papirjem ves čas draži, bodo zdravniki soglasni v tem, da je treba odstraniti vzrok draženja in da bo to znatno pripomoglo k procesu zdravljenja. Pravzaprav noben drug ukrep ne bi bil potreben ali uporaben. Toda ko našim kolegom razlagamo osnovno načelo, da se telo zdravi samo in da bi se številne bolezni pozdravile, če bi ukinili vnos kakršnekoli hrane, se naše besede zdravnikom, ki se jim uporaba zdravil ali operacij zdi proaktivna in zatorej »prava«, zdijo neprepričljive.

 

So opazovalci ptic kdaj opazili vrsto ptic, katere predstavniki bi se ves čas prenajedali in postali tako debeli, da ne bi mogli leteli? - Še več, ali so bile v naravi kdaj zapažene vrste, ki bi v svojem naravnem okolju stradale ali se prenajedale do te mere, da bi ogrozile svoje zdravje? Kaže, da je odgovor nikalen, in ta ugotovitev je bistveni dokaz naravnega zakona, ki ima globok pomen. Videti je, da prehrambne navade živali uravnava nekaj, čemur bi lahko rekli »zakon nasičenosti«: v naravnem okolju kaloričnega izobilja bodo živali zaužile pravo količino hrane, ki je potrebna za njihovo optimalno delovanje.

 

Umetni koncentrati so povzročili napako v naravnem mehanizmu za štetje kalorij - Očitno je, da pri milijonih Američanov ustroj za štetje kalorij ne deluje pravilno. Nekaj je narobe. Ocenjujejo, da ima danes v Ameriki več kot polovica prebivalcev povečano telesno težo. Osupljivih 27 odstotkov teh ljudi je predebelih in številka se je v zadnjih 20 letih podvojila. Sodobna prehrana je umetno koncentrirana in ti umetni koncentrati so vzrok temu, da naš mehanizem za štetje kalorij dela napake.

 

Masovna živinoreja predstavlja največjo nevarnost za naše okolje. (poročilo OZN, 2006)

 

Sodobna živila imajo premalo prostornine in preveč kalorij in posledica je prenajedanje - Čeprav so mehanizmi želje po hrani in sitosti številni in zelo zapleteni, pa v tem sistemu prevladuje neposredni mehanizem receptorjev za razteg. Zelo preprosta razlaga uravnavanja telesne teže je naslednja: sodobna živila so v premajhni prostornini natlačena s preveč kalorijami, da bi lahko pravi čas občutili sitost.

 

Sodobni človeški um je skupaj z napredkom kmetijske in industrijske revolucije ustvaril okolje, v katerem lahko dobimo več užitka z manj napora v tolikšni meri, kot si noben lovec nabiralec ni mogel predstavljati niti v sanjah. Toda zdaj moramo vladati z veliko večjo skrbnostjo. Moramo, kajti denar, znanje in populacija niso edine stvari, ki lahko naraščajo v geometrijskem zaporedju na perzijski šahovnici. Sem sodi tudi uničevanje okolja. Ko izumre ena vrsta, lahko izumre več drugih, ki so med seboj ekološko soodvisne. Če se ne bomo naučili sprejemati boljših odločitev od tistih, ki smo jih sprejemali v preteklosti, našo vrsto lahko čaka kruta usoda. Četrta revolucija v našem odnosu do zemlje bi bila lahko svetovni ekološki kolaps, okoljski šah-mat.

 

Rak na dojki je klasičen primer zastrašujoče težave, pri kateri ženskam vsakodnevno vlivajo lažne upe. Rešitev ni v pravočasnem odkrivanju – le kako bi bila, če od zdravljenja ni skoraj nič koristi? Daleč najboljša rešitev je preventiva in ta rešitev je najtehtnejša.

 

Vsebina:

 

1. poglavje       Govoriti resnico                                                                                 

Razumevanje zdravja in sreče

 

2. poglavje       Biološki smisel življenja                                                                      

Motivacijska trojica in občutki veselja

 

 3. poglavje       Past užitka                                                                                         

Užitek kot nagrada; »čudežni gumbi«

 

4. poglavje       Čudež in norost sodobne medicine                                                     

Vloga bolečine; cilj zdravljenja

 

5. poglavje       Evolucija prehrane                                                                             

Sodobna civilizacija in »bolezni kraljev«

 

6. poglavje       Iskanje zdravja na nepravih krajih                                                      

Mentalna pristranost; zdravje z odštevanjem

 

7. poglavje       Izgubljanje kilogramov brez izgubljanja pameti                        

Zakon nasičenosti; “kričeča” sporočila, geni “za vitkost”

 

8. poglavje       Čarobna hrana                                                                                 

Prehranska past užitka; ocenite vašo prehrano in življenjski slog

 

9. poglavje       Medsebojno se razumeti in ne biti sam                                    

Milgramov eksperiment; priprava na integriteto

 

10. poglavje     Pot z najmanj napora                                                                         

Koraki do bolj zdravega življenja

 

 11. poglavje     Okoljska revolucija                                                                           

Neizprosen porast; prehrana in rak

 

12. poglavje     Naj bo luč                                                                                         

Potreba po spanju

 

13. poglavje     Hotel zlomljenih src                                                                           

Strategija za srečo

 

14. poglavje     Mita o zmernosti                                                                               

Osvoboditev

 

15. poglavje     Postenje vam lahko reši življenje                                                        

Beg iz pasti užitka

 

16. poglavje  “Pokažite mi podatke”                                                                          

Odstranitev vzroka

 

17. poglavje Prava pot                                                                                  

Pot domov

 

Dodatki

 

Preprost dnevni jedilnik                                                                        

Končne opombe                                                                                             

Literatura                                                                                                        

Kazalo                                                                                                              

 

 Mediji o knjigi:

 

http://www.trzican.si/?p=5265