• Čokoladno vanilijeve kocke z borovničevo filo - recept iz knjige Sladko je Raj

    Datum: 21.07.2019 | Avtor: Administrator

    Sestavine za površino 20 x 20 cm:

     

    Testo:

    200 g ovsenih keksov na rastlinski osnovi (npr. Bio Hafer Kekse)

    50 g sesekljane temne čokolade

    50 g 100% arašidovega masla (recept za arašidovo maslo najdete spodaj)

    4 jušne žlice topljenega kokosovega olja

     

    Vanilijeva krema:

    200 ml kremnega kokosovega mleka iz pločevinke

    250 ml vanilijevega sojinega jogurta

    3 čajne žličke gostila agar

     

     

    Borovničev nadev:

    150 g svežih borovnic

    3 jušne žlice chia semen

     

    Čokoladni toping:

    150 g mehkih datljev

    4 jušne žlice topljenega kokosovega olja

    200 g indijskih oreščkov (20 minut predhodno namočenih v vreli vodi)

    1 jušna žlica presnega kakava brez sladkorja

     

    Postopek:

     

    Za testo v multipraktiku najprej premešamo kekse, tako da spustijo olje in se začne masa sprijemati (oblikuje se krogla). Maso prestavimo v posodo in z žlico primešamo olje, koščke temne čokolade in arašidovo maslo.

    Zmes s prsti zbijemo na dno pekača, obloženega s peki papirjem in hranimo v hladilnik.

    Vanilijevo kremo pripravimo tako, da v ponvi na ognju s kuhinjsko metlico gladko premešamo kokosovo mleko in jogurt, ter kuhamo do vretja. Ko zavreje, dodamo agar in na zmanjšanem ognju mešamo še 1 - 2 minuti, pri čemer pazimo, da se nam ne ustvarijo grudice.

    Maso prelijemo čez ohlajeno testo in postavimo v skrinjo za vsaj 20 minut, da se strdi.

    Medtem pripravimo borovničev nadev, tako da borovnice najprej dobro pretlačimo z vilico, nato primešamo chia semena in pustimo stati vsaj 15 minut, da semena vsrkajo tekočino sadja.

    Pripravimo še čokoladni toping tako, da vse naštete sestavine gladko premešamo v multipraktiku.

    Ko je vanilijeva krema strjena, čezenj enakomerno nadevamo borovničev nadev in vse skupaj postavimo v skrinjo za dodatnih 10 minut.

    Da vrhnja plast nekoliko zamrzne, nam omogoči, da bomo lažje nadevali še čokoladno plast. Ko to storimo, jo pretlačimo še s prsti, da dobimo gladko površino. Po želji jo lahko prevlečemo s potezami vilice in okrasimo z oreščki ali dodatnimi borovnicami.

    Narežemo na kocke in hranimo na hladnem.

     

    Arašidovo maslo

    Sestavine za 200 ml:

     

    200 g nesoljenih surovih arašidov (oluščenih ali neoluščenih)

    1 jušna žlica arašidovega/kokosovega olja (dodamo samo v primeru, če naš mešalnik ni dovolj zmogljiv za utekočinjanje suhih sestavin)

    1/4 čajne žličke soli (po želji, da je maslo slano)

     

    Postopek:

     

    V velik pekač, obložen s peki papirjem, po celotni površini razporedimo surove oluščene arašide.

    Arašide pečemo v ogreti pečici 10 - 15 minut na ventilaciji pri 170 °C.

    Še tople, tekoče premešamo v multipraktiku (približno 5 – 10 minut, odvisno od moči mešalnika). Maslo prelijemo v 200 ml kozarec in ga hranimo v hladilniku ali na sobni temperaturi.

    Če želimo, da je maslo bolj tekoče ali če je naš mešalnik prešibek, med mešanjem dodamo stopljeno arašidovo olje.

    Če želimo, da je naše arašidovo maslo slano, dodamo še sol.

     

    Namig 1: Arašidovo maslo je kot namaz odlično v kombinaciji z marmelado ali lešnikovim namazom, svoj čar pa ima tudi kar samo (na žlico).

    Namig 2: Če si želimo postopek olajšati, lahko uporabimo že pražene arašide, ki jih mešamo na enak način (kot je zapisano zgoraj), le da multipraktik med procesom večkrat ustavimo, da postrgamo maso iz robov posode, saj v tem primeru arašidi niso segreti in posledično nekoliko počasneje spustijo svoje olje.

     

    Več o knjigi na strani: https://www.zalozba-planet.si/index.php?module=shop&op=product&subop=show&productID=5032


    Nazaj

    Komentiraj

    • Na voljo imate še znakov.
    • Vpišite prikazane znake
      This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)
        
    Dodaj komentar

    Komentarji: