Ukradena Evropa

  • Šifra artikla: 80
  • Cena z DDV: 27,56 €
  • Popust: 10,00 %
  • Spletna cena z DDV: 24,80 €
Nazaj Dodaj v košarico

Splošen opis

Bomo v kratkem spet dobili novo državo? Združene države Evrope? Kako smo sploh prišli do sem? Nas je kdo kaj vprašal? Je Združene države Evrope omenjal kdo od politikov, ko so nas prepričevali, naj na referendumu podpremo vstop v Evropsko Unijo? Britanski raziskovalni novinar in publicist David Craig s prstom kaže na evropsko politično elito in njen birokratski aparat – na vase zagledano, razvajeno in pokvarjeno evrokracijo, ki si z megalomanskimi, z resničnim življenjem skreganimi in nesramno dragimi političnimi projekti neustavljivo povečuje moč in oblast.

 

»Iz Evropske unije poustvarjate novo Sovjetsko zvezo,« je bruseljskim evrokratom nekoč zabrusil nekdanji sovjetski voditelj Mihail Gorbačov. In res, ugotavlja Craig, bolj ko drvimo v novo evropsko superdržavo, bolj smo državljani odrezani od odločanja in samo še nemočno opazujemo, kaj nam pripravljajo za zidovi bruseljskega »Kremlja«

 

350 strani, poltrda vezava

 

Nekaj odlomkov iz knjige:

 

Morda  bo primerjava evropske davkoplačevalce celo spodbudila k vprašanju, ali evropska elita zares dela v naše dobro, v prid ljudi, ki plačujemo njihove bogate plače, pokojnine in nadomestila stroškov, ali pa morda zgolj mi delamo zanje in jim zagotavljamo življenje v blaginji in udobju.


Postati poslanec Evropskega parlamenta pravzaprav pomeni postati milijonar – zlahka živite na veliki nogi, ob tem pa vam uspe prihraniti več kot milijon funtov ali evrov, in to zgolj v enem petletnem mandatu. Če ste izvoljeni večkrat lahko postanete večkratni milijonar.


V večini držav članic Unije pa mediji zaskrbljujoče molčijo o tem, kako si evropski poslanci včasih tudi z goljufijo tlačijo v žepe na desetine milijonov našega denarja.


Leta 2008 je na naslovnice prišla še ena zgodba o finančnih mahinacijah evropskih poslancev. Poročilo evropske službe za notranjo revizijo je navajalo dokaze o pogostih zlorabah 160 milijonov evrov  sredstev, ki so vsako leto namenjena poslancem kot nadomestilo za zaposlovanje asistentov. Ko je nek britanski poslanec razkril obstoj poročila, so ga kolegi kritizirali: »Razkrivanje informacij medijem pomeni zlorabo informacij in kršitev dolžnost poslanca.«