Tekma za življenje

  • Šifra artikla: 126
  • Cena z DDV: 23,95 €
  • Popust: 5,00 %
  • Spletna cena z DDV: 22,75 €
Nazaj Dodaj v košarico

Splošen opis

 

 Knjiga o neverjetni ženski, ki je s svojo zgodbo osupnila svet

 

Ruth Heidrich so sredi njenih štiridesetih let odkrili raka dojke. Po zdravljenju je spoznala, da se mora spopasti z izzivom, kako ostati zdrava. Odločila se je, da se bo udeležila izredno napornega triatlona ironman, preizkusa vzdržljivosti, ki zajema 3,8-kilometrsko plavanje, 180-kilometrsko kolesarjenje in 42-kilometrski maraton. V ta namen in zato, da se rak ne bi ponovil, je prenehala uživati živalske proizvode in zavzela pozitiven odnos do življenja, v vseh pogledih odločena, da bo pri tem vztrajala.

 

Dvajset let pozneje Heidrichova še vedno teče, še vedno nima raka in ima še vedno pozitiven odnos do življenja. To je njena zgodba. V njej opisuje svojo borbo z rakom, zdravilno prehrano in zadovoljstvo, ki ga prinaša udeleževanje na najzahtevnejših tekmovanjih na svetu. Pokaže vam, kako poskrbeti za boljše zdravje, bolj pozitiven odnos in kako se pripraviti do sprememb.

 

Dr. Ruth Heidrich

 

Beseda avtorice: "Ta knjiga je posvečena vsem, ki bi radi izboljšali kakovost svojega življenja. Da nikoli ne bi trpeli muk bolezni srca, raka, kapi, sladkorne bolezni, artritisa, osteoporoze, visokega krvnega tlaka, debelosti in vseh drugih bolezni, na katere lahko vplivate s prehrano in gibanjem.

 

Ta knjiga je zgodba o tem, kako sem se odločila spremeniti svoje življenje s pomočjo treh stvari: prehrano, obsežnimi treningi za vzdržljivost in pozitivnim odnosom. Prepričana sem, da je vse troje ključno prispevalo k temu, da se mi v skoraj dvajsetih letih po operaciji nikoli več ni pojavil rak in da sem v boljši formi ter bolj zdrava in srečna kot kdaj koli prej.

 

V tej knjigi govorim o tem, kako pomembna je rastlinska prehrana pri doseganju optimalnega zdravja in zagotavljanju potrebnih hranil za moč in vzdržljivost. Poleg tega delim svoje izkušnje o udeležbi na nekaterih najzahtevnejših tekmah na svetu in o velikem tovarištvu, osebni izpolnitvi in življenjskih izzivih, ki sem jih pri tem doživela. Nazadnje omogočam tudi praktičen vpogled v telesno vadbo in oblikovanje pozitivnega odnosa do vseh življenjskih izzivov."

 

Rekli so o knjigi:

 

Strastno pričevanje neverjetne ženske, ki je z intenzivno vadbo in skrbnim prehranjevanjem spremenila tragedijo v zmago. Izkušnje Ruth Heindrich dokazujejo, da smo vsi zmožni pretvoriti znanje v ukrepanje in si tako ustvariti bolj zdravo in polno življenje. – Dann Millman, avtor knjig Way of the Peaceful Warrior in Body Mind Mastery

 

Navdihujoče, medicinsko podkovano in dobro napisano. To knjigo bom priporočil vsem svojim pacientom in prijateljem. Prebiranje Ruthinega sporočila nas popelje na ganljivo potovanje in nas verodostojno poduči, kako doseči optimalno dobro počutje. – Neal D. Barnard, dr. med., avtor knjige Rešite se zasvojenosti s hrano

 

Ruth Heidrich je navdih vsaki ženski, ki se bori za svoje življenje in dostojanstvo. Dokazuje, da je ob ustrezni prehrani in vadbi človeško telo sam svoj najboljši zdravilec. Ne izpustite te priložnosti, da bi vzeli življenje v svoje roke. – John McDougall, dr. med., avtor knjige Škrob je rešitev

 

Ruth Heidrich pripoveduje navdušujočo zgodbo o tem, kako je od ženske, ki jo je popolnoma pretresla misel na to, da bo zaradi raka izgubila dojko in verjetno tudi življenje, napredovala do mednarodno priznane športnice. - Terry Shintani, dr. med., dr. jur. in magister javnega zdravstva

 

O avtorici:


Ruth Heidrich je doktorica zdravstvene vzgoje. Opravila je šest triatlonov ironman, več kot 100 triatlonov in 66 maratonov ter osvojila več kot 700 medalj. Revija Living Fit jo je leta 1999 imenovala za eno od desetih najbolj fit žensk v ZDA.

 

 

 

Dr. Ruth Heidrich je postala prva bivša rakava bolnica, ki je opravila ironman triatlon.

 

izdajatelj: Založba Planet

206 strani, broširano

15x23 cm

leto izdaje: 2014

 

Odlomki iz knjige:

 

Zdravniki (zdaj so bili v sobi trije) so v odgovor na moje naslednje vprašanje zmajali z glavo in rekli: »Ne vemo, koliko časa vam je še ostalo, ali tri mesece ali tri leta.

 

Na prehodu v drugo polovico mojega sedmega desetletja se počutim tako dobro in se tako veselim življenja kot še nikoli. Upam, da vas bo moja zgodba vse navdahnila – ne glede na to, koliko ste stari ali kakšna je vaša fizična pripravljenost – da boste presegli svoje zmožnosti in zavrgli stereotipe o tem, česa je zmožen nekdo vaših let ali z vašo kondicijo.

 

Če moram določiti temelj svojega zdravja, telesne vzdržljivosti in preprečevanja bolezni, potem je to vsekakor prehrana. Nenazadnje s svojo zelo pozitivno mentalno naravnanostjo, prepričanjem, da se nikoli ne more zgoditi meni, in vsemi leti teka nisem uspela preprečiti nastanka raka.

 

Dr. McDougall je pojasnil, zakaj po njegovem mnenju prehrana pomembno vpliva na raka. Izvedela sem, da je stopnja raka dojke v državah s prehrano z malo maščobe nizka, medtem ko je v državah, kot so Združene države Amerike, kjer prehrana vsebuje veliko maščob, stopnja raka dojke visoka.

 

Dr. McDougall mi je odsvetoval kemoterapijo in obsevanje. Bila sem precej presenečena, saj sem mislila, da bo to v mojem primeru glede na velikost tumorja in znake, da se je razširil, nujno. Pojasnil mi je, da kemoterapija in obsevanje trajno uničita imunski sistem in da bom za preprečitev ponovnega pojava raka potrebovala imunski sistem v vrhunski formi. Odločno je dejal: »Če si želite rešiti življenje, spremenite svojo prehrano!« Prehrano sem spremenila dobesedno čez noč ter se odpovedala kemoterapiji in obsevanju.

 

Dr. Ruth Heidrich poudarja, da ji je pri zmagi nad boleznijo najbolj pomagala veganska prehrana.

 

 

 Poleg zmanjšanja tveganja kapi, raka debelega črevesa in sladkorne bolezni je bil eden od rezultatov, ki me je najbolj prepričal v veganstvo, ta, da sem začela pri teku dosegati boljše čase. Vsako tekmo, ki sem se je udeležila, sem pretekla v veliko krajšem času. Prišla sem do zaključka, da se je moj obtočilni sistem izboljšal, da moje mišice prejemajo več kisika in hranil in da se odpadne snovi hitreje odvajajo.

 

Ozrla sem se na svoje življenje in spoznala, da sem bila ena tistih mravelj, ki samo sledijo mravlji pred sabo. Nisem si drznila podati se v novo smer in ustvariti svojo pot. Rak je zame storil to, kar sama nisem mogla. Potegnil me je s te tradicionalne poti in me odpeljal v drug kraj, ki se je zdel edinstven.

 

Maja 1998 je revija Living Fit sponzorirala tekmovanje za deset najbolj fit žensk v letu 1999. Ni mi treba poudariti, da sem bila precej navdušena, ko so me najprej po telefonu, potem pa še z uradnim pismom, poslanim s hitro pošto, obvestili, da sem ena od desetih. Kdo bi si upal sanjati, da lahko kdorkoli od tiste pretresljive diagnoze raka napreduje do svetovnega prvaka v triatlonu in ene od najbolj fit žensk na svetu?

 

Nekateri ljudje si tako močno želijo nekaj verjeti, da jih o nasprotnem ne prepričajo nobeni dokazi. To zlasti velja za prepričanja v zvezi s hrano. Kako razlagate to, da se tri četrtine svetovnega prebivalstva prehranjuje vegetarijansko, večina zahodnjakov pa je še vedno prepričanih, da so za zdravje potrebni mlečni proizvodi in meso? To je še posebej nerazumljivo glede na to, da obstaja veliko znanstvenih dokazov, da hrana živalskega izvora povzroči več kot sedemdeset odstotkov smrti v zahodni civilizaciji.

 

Moj takratni mož očitno ni menil, da bi takšna hrana zanj lahko bila koristna, in je pravil: »Ti si bolna, ne jaz!« Obtožil me je celo, da sem postala »verski fanatik«, ker sem s takim navdušenjem spremenila svojo prehrano.

 

Presenečeni boste, kako malo stane takšno prehranjevanje. Nihče mi ne verjame, kako malo zapravim za hrano na mesec. Iz trgovine grem s polnimi nakupovalnimi vrečkami, saj so krompir, zelje, čebula, papaje, jabolka, pomaranče, banane itd. zelo veliki in več kot vredni svoje cene. Veliko denarja boste med drugim prihranili zato, ker ne boste plačevali potratne embalaže. Stroški pa so manjši predvsem zato, ker ne vključujejo predelave in rafiniranja naravnih živil.

 

 

Kakšna je torej vloga triatlona ironman pri osteoporozi? Se lahko domislite boljšega načina za razvoj močnih kosti, kot je vadba treh športov? Čeprav sta plavanje in kolesarjenje športa, ki najmanj obremenjujeta sklepe (ali pa sploh ne), morajo mišice vseeno vleči kosti. Te sile zadostujejo za ohranjanje močnih kosti in preprečevanje učinkov, ki privedejo do propadanja kosti.

 

Iz previdnosti vsako leto opravim merjenje gostote kosti in očitno moj režim deluje. V svoji starostni skupini sem na vrhu lestvice, pri čemer moje meritve presegajo povprečne meritve tridesetletnice na višku gostote kosti. Gostota kosti povprečne tridesetletnice na višku gostote kosti je 411 mg/cm2, moja pa se je z 447 mg/cm2 pri petdesetih letih povečala na 466 mg/cm2 pri šestdesetih letih!

 

Tekač mora najpogosteje odgovarjati na vprašanje: »Se ti tek ne zdi dolgočasen?« Odgovor pa je: »Niti približno.« Poleg tega, da razmišljam o svoji vadbi, se moj um posveča neštetim stvarem, in včasih ugotovim, da je minila ura, ne da bi se tega zavedala. Ko tečem v skupini, se smejim, šalim, rešujem svoje težave ali težave drugih ljudi in se tako z njimi čudovito zbližam. Včasih, čeprav ne zelo pogosto, tečemo skupaj v tišini in zgolj delimo občutke težkega treninga.

 

Tek pravzaprav pomaga obnavljati hrustanec, kot sem omenila v poglavju o artritisu (glej sedmo poglavje). Ko sklep nosi težo telesa, je kri zaradi kompresije iztisnjena iz drobnih kapilar; ko pa se odrinete v zrak, kri spet priteče vanje, za kar poskrbi krvni tlak, ki je zaradi teka večji. Skoraj 500 tekačev je bilo opazovanih več kot osem let, pri čemer je bilo ugotovljeno, da so imeli v primerjavi z netekači le petino njihovih težav s koleni in nogami.

 

Dr. Ruth Heidrich na nemški naslovnici.

 

Spomnim se, da sem se pri petintridesetih kilometrih svojega prvega maratona »odločila«, da se nikoli več ne bom izpostavila tako velikemu naporu. Približno takrat me je dohitel prijeten, privlačen mladenič in začel teči vštric z mano. Tudi on je »umiral«. V tistem trenutku se mi je utrnila zamisel. Vedela sem, da bi verjetno s tem, ko bi se za nekaj časa zamotila, lahko dokončala tisti maraton. Tako sem ga torej vprašala, ali je pripravljen poskusiti nekaj, kar bi nama pomagalo vzdržati. Seveda je pristal. Rekla sem mu, naj si v mislih predstavlja svojo najbolj razburljivo erotično izkušnjo ali fantazijo. Bil je nekoliko presenečen, potem pa se je nasmehnil in rekel: »Že vem!« Drug drugemu sva pripovedovala o svoji in naenkrat sva zagledala ciljno črto ter se pognala proti njej.

 

Ne pozabite – ko ste najbolj zdravi, ste tudi najlepši – vse življenje.

 

Življenjsko dejstvo je, da ljudje pogosteje obžalujejo, da nečesa niso storili, kot pa tisto, kar so storili.

 

Moj odnos se je torej spremenil z diagnozo raka. Postala sem bolj pogumna.

 

Ko sem več kot na stotine ur trenirala in ritmično zamahovala z rokami, poganjala kolo ali korakala, sem verjetno bila v stanju samohipnoze. S pomočjo sugestije sem si zamišljala, kako postajam močnejša, bolj zdrava in kako moje bele krvničke ubijajo rakaste celice.

 

Vsebina:

 

 Prvo poglavje

Začni s prehrano, začni z vadbo

 Drugo poglavje

Ironman

 Tretje poglavje

Zbiranje informacij

 Četrto poglavje

Spremenite svoj odnos

 Peto poglavje

Spremenite svojo prehrano

 Šesto poglavje

Osteoporoza: prikrita telesna prizadetost

 Sedmo poglavje

Artritis: Prehrana je pomembna

 Osmo poglavje

Telesna maščoba ali kar vam tehtnice ne povedo

Deveto poglavje

Začetek vadbenega programa

 Deseto poglavje

Plavanje: kako, kje in ostale stvari

 Enajsto poglavje

Kolesarjenje: razvijte mehanske spretnosti

 Dvanajsto poglavje

Tek: večanje hitrosti in izogibanje poškodbam

 Trinajsto poglavje

Zdaj pa vse to povežite in že tečete maraton

 Štirinajsto poglavje

Upravljanje s časom: kako narediti vse

 Petnajsto poglavje

Videti ste dobro in počutite se seksi

 Šestnajsto poglavje

Lepotni nasveti za športnike

 Sedemnajsto poglavje

Slabokrvnost in nesreče: zakaj je dobro biti previden

 Osemnajsto poglavje

Rekonstrukcija telesa in življenja

 Devetnajsto poglavje

Ironman: Kona, Havaji

 Dvajseto poglavje

Kakšna je prognoza: zakaj rak ni ozdravljiv

 Opombe

Viri

Sedemdnevni načrt prehranjevanja

Prvi dodatek:Razlaga laboratorijskih izvidov

Drugi dodatek: Glosar