Nesveta trojica

  • Šifra artikla: 130
  • Cena z DDV: 29,90 €
  • Popust: 0,00 %
  • Spletna cena z DDV: 29,90 €
Nazaj Dodaj v košarico

Splošen opis

Podganje poti, po katerih so po drugi svetovni vojni iz vse Evrope v južno in severno Ameriko bežali nacisti in kolaboranti iz vse Evrope, so še ena od zamolčanih zgodb druge svetovne vojne, o katerih vemo veliko premalo, čeprav so pomembno vplivale na razvoj političnih odnosov na stari celini še nekaj naslednjih desetletij.


Reševanje najhujših nacističnih vojnih zločincev je potekalo pod okriljem in na pobudo Vatikana, vanj pa so bile, vsaka s svojimi interesi ter s pomočjo tajne diplomacije in tajnih služb, vpletene vlade vseh takratnih velikih sil.

Zelo pomembno, pravzaprav eno ključnih vlog v organizaciji podganjih poti je odigral ustaški duhovnik, oče Draganović, ki se je že med vojno umaknil v Rim in takoj začel pripravljati vse potrebno za trenutek, ko bo treba bežati … Po njegovih poteh je bežalo celotno ustaško vodstvo s Pavelićem na čelu, ljubljanski škof Rožman pa je ob tem odigral pomembno vlogo pri reševanju ustaškega vojnega plena, katerega pomemben del je nato služil za financiranje protijugoslovanskih terorističnih skupin.

Kajti del poražene vojske, predvsem kvizlingov iz Slovenije, Hrvaške, Ukrajine in drugih vzhodnoevropskih držav, so zahodne tajne službe v sodelovanju z Vatikanom takoj organizirale v nove, križarske enote, ki so onstran železne zavese začele napadati nove , komunistične oblasti. Hkrati pa so na zahodni strani iz vrst poražene nacistične vojske nastajale enote Gladio (glej knjigo Natova skrivna vojska), ki so pod krinko levega ekstremizma sejale strah pred zahodnoevropsko levico.

Skratka, takoj po koncu druge svetovne vojne se je začela hladna vojna, ki je bila od uporabi vseh mogočih in nemogočih orodij hladne vojne celo še bolj umazana, kot so bile vojaške operacije na odprtem bojnem polju. Ena od posledic 'posebnih metod', ki so jih uporabljali pod plaščem najstrožje varovanih državnih skrivnosti, je bil tudi velik poraz zgodovinske znanosti v opisovanju tega obdobja. Težko namreč najdemo še kakšen primer zgodovinskega dogajanja, ki bi bil v resnici tako zelo drugačen od uradno priznane zgodovine in tudi od splošno sprejetih moralnih vrednot tega obdobja.

462 strani, poltrda vezava

Odlomki iz knjige:

Škof Hudal je vedel, da nacistični zločinec Stangl ne bo smel več uporabljati svojega pravega imena. Tako kot številni drugi pobegli nacisti, se je moral za svojo svobodo zahvaliti katoliškim humanitarnim organizacijam, ki so vojnim zločincem organizirale pobege.


Wiesenthala je najbolj jezilo, da je Eichmannu pot v Južno Ameriko omogočila katoliška humanitarna organizacija Karitas.


Škof Hudal je v Rimu slovel kot odkrit privrženec nacizma. Bil je prepričan, da so tesni odnosi med nacizmom in katoliško cerkvijo Božja volja.


Škof Hudal je ob odobravanju poslušalcev rekel, da »v teh usodnih trenutkih vsi nemški katoliki, ki živijo v tujini, pozdravljajo novi nemški rajh, katerega filozofija je skladna tako s krščanskimi kot tudi z nacionalsocialističnimi vrednotami«.


Hudalovo neprikrito početje je še toliko bolj sporno prav zato, ker je deloval s polnimi pooblastili Vatikana.


V italijanskem tisku se je pojavila serija člankov, ki so se začeli spraševati o pravih motivih papeža Pija XII., takrat že z vzdevkom »Hitlerjev papež«. Grozilo je, da bo razgaljena celotna vatikansko-nacistična naveza.


Krvavo nasilje na Hrvaškem je bilo že v polnem teku, ko je Pij XII. konec aprila 1941 sprejel ustaškega voditelja Pavelića na zasebni avdienci. Uradniki britanskega zunanjega ministrstva so bili ogorčeni, ko je »papež sprejel zloglasnega terorista in morilca«, in so Pija XII. opisovali kot »največjega moralnega sprevrženca našega časa«.


Ob neki drugi priložnosti se je Pavelić v Berlinu pogovarjal s Hitlerjem. Prišlo je do nenavadne zamenjave vlog, ko je ustaški vodja firerja okaral, češ da ima preveč »prizanesljiv« odnos do nemških Židov in se pohvalil, da je sam že do konca rešil židovsko vprašanje  na Hrvaškem, medtem ko jih je v Tretjem rajhu še vedno nekaj živih.


Iz zelo zanesljivega vira so ameriški obveščevalci maja 1946 izvedeli, da poglavnik živi »v bližini Rima v zgradbi, ki je pod jurisdikcij Vatikana. To je bilo kmalu po tistem, ko je Pavelić prvič prišel iz Avstrije v Rim, in se še ni vedelo, da se je v resnici skrival v Castelgandolfu, kjer imajo papeži svojo poletno rezidenco.


Pavelića  je ščitil eden od visokih predstavnikov Svetega sedeža in begunec je ves čas uporabljal njihovo uradno vozilo. Ker je to imelo diplomatske oznake, zahodne oblasti avtomobila niso smele  ustavljati, tudi takrat ne, kadar je zapustilo ozemlje Vatikana.


Škof Rožman se je med vojno med drugim proslavil s »pastoralnim pismom«, v katerem je vernike  pozival, naj se pridružijo nacistom, da bi si »v boju proti židovski zaroti zagotovili naš obstoj in boljšo prihodnost«.