PREVARE z dietami z malo ogljikovih hidratov

  • Šifra artikla: 140
  • Cena z DDV: 14,80 €
  • Popust: 0,00 %
  • Spletna cena z DDV: 14,80 €
Nazaj Dodaj v košarico

Splošen opis

Testenine redijo! Kruh je slab! Maščobe niso pomembne! Jejte veliko beljakovin! Proč s glutenom! Stročnice niso zdrave! Krompir je strupen! 
 
To so najpogostejše mantre zagovornikov diet, ki priporočajo nizek vnos ogljikovih hidratov. Z zlorabo nadpomenke “ogljikovi hidrati” v isti koš zmečejo krompir in prečiščeni sladkor, belo moko in kvinojo, ajdo in sirup, vlaknine in prečiščeni beli riž. S to prevaro prodajajo svojo “resnico”, svoje knjige, svoje izdelke in svoje licence. 
 
Za še eno prevaro gre: obljuba hitre izgube odvečnih kilogramov ne vsebuje opozorila, da s takšnimi dietami resno ogrožamo svoje zdravje. Zamolčani stranski učinki in nedokazani koristni učinki za zdravje, bodo kmalu zaposlovali sodnike in odvetnike po celem svetu. 

Zakaj tako množično nasedamo tej prevari? Ker ponuja hrano, ki jo že konzumiramo v velikih količinah, in z okusi katere smo načrtno zasvojeni. Kot da bi zdaj uživali malo beljakovin in malo maščob ter preveč celovite rastlinske hrane in je treba to spremeniti. Nič ni bolj daleč od resnice. Ravno hrana z visoko vsebnostjo beljakovin in maščob povzroča največ bolezni in največ debelosti.
Refren diet z malo ogljikovih hidratov je že znan: Kruh je slab za vas. Maščoba ni pomembna. Ogljikovi hidrati so pravi razlog, da ne morete shujšati.

Svet z malo ogljikovih hidratov, ki ga je ustvaril dr. Atkins, se še naprej širi. Diete z malo ogljikovih hidratov, od South Beach diete do Zone in drugih, milijoni ljudi prakticirajo kot načine za hujšanje. Trženje teh diet se lahko razlikuje, vendar sta vsem skupni dve ključni komponenti: zavračanje ogljikovih hidratov ter poudarek na kalorijah iz beljakovin – ali mesa – in maščobe. Celo najnovejši dietni trend, Paleo dieta, je navzlic svoji osredotočenosti na (do neke mere) celovito hrano samo še ena različica istih strahov pred ogljikovimi hidrati.

V delu Prevare z dietami z malo ogljikovih hidratov dolgoletni vodilni svetovni strokovnjak na področju znanosti o prehrani dr. T. Colin Campbell, soavtor knjižnih uspešnic Kitajska študija in Celota, opisuje, kje in kako se zagovorniki diete z malo ogljikovih hidratov motijo, od kje izvira prepričanje, da so ogljikovi hidrati slabi, in zakaj se ohranja kljub vsem dokazom o nasprotnem. Hrana, ki jo zavajajoče imenujejo “ogljikovi hidrati”, ni vsa sestavljena enako – če jo obravnavamo na tak način, ima to velike neželene posledice za naše zdravje in dobro počutje, povezano s prehrano.


Če razmišljate o dieti z malo ogljikovih hidratov, si najprej preberite to knjigo. Spremenila bo način vašega razmišljanja o tem, kar jeste – in tem, kako bi se morali prehranjevati, da bi dolgoročno shujšali in optimizirali svoje zdravje.

AVTORJA

 

Dr. T. COLIN CAMPBELL je že več kot 50 let v ospredju raziskovanja prehrane in je avtor več kot 300 strokovnih in znanstveno raziskovalnih člankov. Njegova zapuščina, Kitajska študija, ki jo je napisal v soavtorstvu s svojim sinom Thomasom Campbellom II., dr. med., je od svoje objave leta 2005 stalno na seznamu mednarodnih knjižnih uspešnic.
Na univerzi Cornell je upokojeni zaslužni profesor za nutricionistično biokemijo, ki nosi naziv Jacoba Goulda Schurmana, je soavtor več strokovnih poročil glede prehranske in zdravstvene politike ter veliko predava po svetu o reševanju krize zdravstvenega varstva s pomočjo malo znanih, vendar upoštevanja vrednih učinkov prehrane.
 
Dr. HOWARD JACOBSON je svetovalec za trženje na spletu, zdravstveni izobraževalec in ekološki vrtnar iz Durhama v Severni Karolini. Na univerzi Temple je magistriral iz javnega zdravja in doktoriral iz zdravstvenih študij, medtem ko je na Princetonu diplomiral iz zgodovine. Howard vodi agencijo za trženje na spletu in je avtor knjige Google AdWords For Dummies.

Vsebina:

Prevare z dietami z malo ogljikovih hidratov
Dodatek: Paleo dieta
Predgovor k Celoti: ponovnemu premisleku o znanosti o prehrani
Zahvale
O avtorjih
Reference

Knjiga ima 100 strani, format 125 x 185 mm.
 
Odlomki iz knjige:
 
Zagovorniki diete z malo OH že štiri desetletja obvladujejo pomemben segment tržišča. Deloma jim je to uspelo zato, ker želijo mnogi ljudje slišati njihovo sporočilo: dobre stvari o svojih slabih navadah. - odlomek iz knjige Prevare z dietami z malo ogljikovih hidratov.
Raziskave o dietah z visoko vsebnostjo beljakovin in maščobe so vztrajno kazale, da ima takšna prehrana katastrofalne zdravstvene posledice ter ne zagotavlja zanesljive in trajne izgube telesne teže.
Ko so zavohali dobiček, so mnogi zdravniki in pisci naredili svoje izpeljanke diet z malo OH ter ustvarili svoje knjige, diete in izdelke.
Če bi pred 20 leti dvignili obrvi (in podvomili o vaši zdravi pameti), če bi se z namenom hujšanja usedli k obroku iz slanine, masla in govedine, je dandanes to popolnoma normalen pristop k izgubljanju teže. Če nesmisle dovolj pogosto ponovimo, začnejo zveneti kot resnica.
Če želite shujšati zgolj z osredotočanjem na izgubo teže - kot to velja za diete z malo OH -, je to tako neproduktivno kot pleskanje trate z zeleno barvo.
Opazovalne študije populacij prepričljivo kažejo, da so diete z visoko vsebnostjo beljakovin in maščobe, ki so posledica dolgoročnega uživanja hrane živalskega izvora in močno predelanih prehrambenih izdelkov, povezane z več zdravstvenimi težavami, od katere so številne povezane z debelostjo.
Če dobite raka, lahko izgubite veliko teže, njenemu povečanju se lahko izognete tudi z umiranjem, vendar ne priporočam tega pristopa!
Predstava, da smo kdaj izpolnili vladno priporočilo za zmanjšanje zaužite maščobe na 30 odstotkov ali da bi  takšna stopnja zadoščala za zmanjšanje bolezni, je smešna. To je tako, kot da bi kadilcem rekli, naj zmanjšajo število pokajenih cigaret s petih zavojčkov dnevno na štiri zavojčke in pol - in potem, ko ne bi videli nobenih rezultatov, trdili, da zmanjšanje kajenja ne prinese razlike, zato si zanj ni vredno prizadevati.
McGovern mi je osebno povedal, da je več uglednih senatorjev s Srednjega zahoda izgubilo na volitvah leta 1980, ker je njihova podpora priporočilom njegovega odbora (zmanjšanje uživanje mesa) razburila njihovo politično bazo, ki so jo sestavljali živinorejci.
Ob uživanju širokega nabora rastlinske hrane nam ni treba skrbeti glede specifičnih podrobnosti o kalorijah, ogljikovih hidratih, maščobi, beljakovinah ali  celo vitaminih; vse se zgodi samodejno.
Morda najbolj zgovorno poročilo o dieti z malo OH in zdravju je nedavni povzetek 17 študij, objavljen januarja 2013; v njem je zajetih 272.216 oseb, pri katerih se je pokazalo, da je dieta z malo OH povzročila statistično značilno 31 - odstotno povečanje skupnega števila smrti. Ta ugotovitev je še bol zgovorna, kot pravi statistika, ker se to 31-odstotno povečanje nanaša na primerjavo z že tako visoko umrljivostjo, ki jo tipično ugotavljamo za standardno ameriško prehrano...
Že dolgo je dokumentirano, da prečiščeni ogljikovi hidrati - ogljikovi hidrati, ki niso več v svoji naravni, celoviti obliki- povzročajo zdravstvene težave. To pa še ne pomeni, da lahko omenjeno ugotovitev uporabljamo za omadeževanje vseh kompleksnih ogljikovih hidratov...
Prehrana je glavni ključ do človeškega zdravja. Žal pa medicinske šole, bolnišnice in vladne zdravstvene agencije še naprej obravnavajo prehrano, kot da igra pri zdravju samo manjšo vlogo.