Preprečite in odpravite srčnožilne bolezni

  • Šifra artikla: 136
  • Cena z DDV: 27,00 €
  • Popust: 5,00 %
  • Spletna cena z DDV: 25,65 €
Nazaj Dodaj v košarico

Splošen opis

 

Knjiga, ki bo rešila življenje tudi mnogim Slovencem

 

Najpogostejši vzrok smrti v zahodnem svetu, tudi v Sloveniji, so bolezni srca in ožilja. V knjigi nam avtor, dolgoletni zdravnik in raziskovalec, predstavi medicinsko preverjen recept kako se s pravilno prehrano lahko do konca življenja zaščitimo pred vsemi srčnožilnimi boleznimi. »Rešitev, ki jo dr. Esselstyn predstavi v knjigi Preprečite in odpravite srčnožilne bolezni, je tako globokoumna kot Newtonovo odkritje težnosti. Polovica vseh Američanov, ki bodo danes umrli, bi lahko preložila srečanje s pogrebnikom, če bi sledila programu dr. Esselstyna.« - Howard F. Lyman, soavtor knjig No more bull! in Mad cowboy.

 

 

 Beseda urednika: "Če poznate koga, ki ima srčnožilne bolezni, mu boste lahko naredili veliko uslugo, če mu poveste za to knjigo."

 

Revolucionarni program, temelječ na neizpodbitnih rezultatih dvajsetletne raziskave dr. Esselstyna, dokazuje, da lahko s spremembo prehrane v resnici pozdravimo koronarno srčno bolezen.

 

Koronarna srčna bolezen ostaja vodilni vzrok smrti moških in žensk v Združenih državah. Toda kakor pojasni dr. Caldwell Esselstyn v tej knjigi, je mogoče to bolezen preprečiti, pozdraviti in celo odpraviti. Dr. Esselstyn trdi, da je konvencionalna kardiologija izneverila paciente, s tem, ko je razvijala terapije, ki se osredotočajo zgolj na simptome koronarne srčne bolezni, ne pa na njene vzroke.

 

Bolezni srca in ožilja so najbolj pogost vzrok smrti v zahodnem svetu.

 

Na temelju revolucionarnih rezultatov svoje dvajsetletne prehranske raziskave – najdaljše raziskave te vrste, kar jih je bilo kdaj opravljenih – dr. Esselstyn v tej knjigi pojasni in utemelji z neizpodbitnimi znanstvenimi dokazi, kako lahko za vedno ustavimo epidemijo koronarne srčne bolezni s spremembo načina prehranjevanja.

 

Dr. Esselstyn je prepričljiv s trditvijo, da lahko prehrana iz rastlinskih sestavin, brez dodanih olj, ne le prepreči koronarno srčno bolezen in ustavi njeno napredovanje, ampak tudi odpravi njene že nastale posledice.

 

Dokaz učinkovitosti programa so njegovi rezultati. V prvotno raziskavo dr. Esselstyna so se vključili pacienti z napredovalo koronarno srčno boleznijo. Kljub agresivnemu zdravljenju, ki so ga bili deležni, vključno z vstavitvami srčnih obvodov in angioplastičnimi posegi, so petim pacientom iz prve skupine njihovi kardiologi napovedali, da imajo pred seboj manj kot leto dni življenja. V nekaj mesecih po vključitvi v program dr. Esselstyna so se dramatično izboljšali raven njihovega holesterola, simptomi angine pektoris in pretok krvi. Sedemnajst pacientov, ki so se držali programa, v naslednjih dvanajstih letih ni utrpelo nobenega nadaljnjega srčnega dogodka. Pacienti, ki so vztrajali, so preživeli obdobje dvajsetih let brez simptomov.

 

Knjiga Preprečite in odpravite srčnožilne bolezni ponuja bralcem isti enostavni prehranski program, ki je dramatično in za vedno spremenil življenje pacientov. S tem načinom prehranjevanja bodo pacienti s koronarno srčno boleznijo ohranjali dovolj nizko raven holesterola, da gotovo ne bodo nikoli doživeli srčnega infarkta.

 

Knjiga je prava prodajna uspešnica in vključuje več kot 150 receptov za slastne jedi iz rastlinskih sestavin. V njej je predstavljena znanstvena osnova enostavnega načrta, ki je drastično in za vedno spremenil življenje pacientov s koronarno srčno boleznijo. Bralcem bo dala moč in orodja, s katerimi bodo prevzeli nadzor nad zdravjem svojega srca.

 

Ta knjiga je pomagala tisočem po vsem svetu. Po njeni zaslugi se je tudi Bill Clinton odločil za vegansko prehrano, ki mu je rešila življenje.

 

izdajatelj: Založba Planet

336 strani, broširano

15 x 23 cm

leto izdaje: 2014

 

 O avtorju:

 

Dr. Caldwell B. Esselstyn, Jr., je bil več kot petintrideset let zdravnik na clevelandski kliniki, zdaj pa je mednarodno priznani raziskovalec. Leta 1991 je služboval kot predsednik združenja American Association of Endocrine Surgeons. Organiziral je Prvo nacionalno konferenco o odpravi koronarne srčne bolezni. Leta 2005 je kot prvi prejel nagrado Benjamina Spocka za sočutje v medicini. Dr. Esselstyn in njegova žena, Ann Crile Esselstyn, uživata rastlinsko hrano že več kot dvajset let. Skupaj svetujeta pacientom v Clevelandu in na kmetiji na severu države New York, kjer je dr. Esselstyn odraščal. Nastopil je tudi v znanem dokumentarnem filmu Forks Over Knives.

 

Caldwell B. Esselstyn Jr., dr. med.

 

 

Iz predgovora k slovenski izdaji:

 

Mislim, da je nastopil pravi čas za to knjigo. Smo v času, ko spreminjamo socialne predstave glede pričakovane življenjske dobe in kakovosti življenja v starosti. Spominjam se časov in razmišljanja, da je povsem naravno, da ljudje umirajo pri 65. letih. 90-letni starci so bile izjeme in ne pravilo. Sedaj so nam ta leta na dosegu rok. In naenkrat je pomembno, ali bomo pri 90-ih zdravega duha in telesa ali pa bolehali za Alzheimerjevo boleznijo in bili v zadregi, ker se ne bomo mogli spomniti, ali smo že ta dan vzeli zdravila za srce in sladkorno ali ne.

 

In naenkrat se bosta izoblikovali dve skupini ljudi: ena bo živela v domovih upokojencev v svoji preteklosti, ker sedanjosti ali ne bodo imeli več zaradi demence ali pa bo ta zaradi teže bolezni in izgub pomembnih odnosov preveč težka in bodo od nje aktivno bežali, in druga skupina aktivnih, srečnih in zadovoljnih starostnikov, ki bodo na stara leta živeli polno življenje. In mislim, da bo to, kar bo ti dve skupini ločilo, predvsem način prehranjevanja, za katerega so se odločili nekaj desetletij nazaj. Ta, kar damo vase, izgrajuje naše telo. Omogoča ali preprečuje nastanek bolezni. Esselstynova knjiga nam lahko pri tej odločitvi pomaga, ko še imamo čas za odločitev. Pri tem pa, ne nazadnje, lahko naredimo še nekaj dobrega za živali in naš planet.

 

mag. Miloš Židanik, dr. med., spec. psihiater in psihoterapevt

 

 Rekli so o knjigi:

 

»Eden od najbolj izjemnih projektov na področju medicinskih raziskav v preteklem stoletju. Je relevanten, empatičen, inovativen, izredno dobro izpeljan in zelo, zelo koristen.«

DR. T. COLIN CAMPBELL, SOAVTOR KNJIGE KITAJSKA ŠTUDIJA

 

»Dr. Caldwell Esselstyn je vodil pionirsko raziskavo, ki je pokazala, da je mogoče v mnogih primerih pozdraviti celo hudo obliko koronarne srčne bolezni z obsežnimi spremembami prehrane in življenjskega sloga.«

DR. DEAN ORNISH, USTANOVITELJ IN DIREKTOR INŠTITUTA PREVENTIVE MEDICINE RESEARCH INSTITUTE, PISEC KNJIGE DR. DEAN ORNISH'S PROGRAM FOR REVERSING HEART DISEASE

 

»Trdokoži znanstvenik nam razkrije svojo skrivnost uspešnega čiščenja zapackanih žil pri velikem številu pacientov. In to čiščenje niti ni boleče!«

DR. MEHMET OZ, SOAVTOR KNJIGE YOU: THE OWNER'S MANUAL

 

»Dr. Esselstyn je bil vedno pred svojim časom. Njegova osredotočenost na zdravilne moči ustrezne prehrane na obolele koronarne arterije se je izkazala za pravilno. Ob tem se je porodila še ena nepredstavljiva ideja – da lahko srčni bolniki pozdravijo sami sebe.«

DR. BERNADINE HEALY, NEKDANJA DIREKTORICA NATIONAL INSTITUTES OF HEALTH

 

»Ta učinkoviti program vas bo naredil praktično nedovzetne za srčni infarkt. Dr. Caldwell Esselstyn na temelju desetletij raziskav pokaže ne le, kako preprečiti koronarno srčno bolezen, ampak tudi, kako jo odpraviti – celo pri dolgoletnih pacientih. Močno priporočam to pomembno knjigo.«

DR. NEAL D. BARNARD, USTANOVITELJ IN DIREKTOR PHYSICIANS COMMITTEE FOR RESPONSIBLE MEDICINE, AVTOR KNJIGE REŠITE SE ZASVOJENOSTI S HRANO

 

»Knjiga Preprečite in odpravite srčnožilne bolezni razkriva praktični pristop, s katerim si ljudje lahko povrnejo izgubljeno zdravje. Če upoštevamo veliko razširjenost koronarne srčne bolezni po vsem svetu, bi morala ta knjiga postati največja prodajna uspešnica vseh časov.«

DR. JOHN A. MCDOUGALL, AVTOR KNJIGE ŠKROB JE REŠITEV

 

»Dr. Esselstynova izredno uspešna terapija za ustavitev napredovanja koronarne srčne bolezni in njeno odpravo, z izobraževanjem in usposabljanjem pacientov, ki so se odločili zanjo, bo poslala potresne valove po dobičkaželjnem medicinskem sistemu, ki se pretežno osredotoča na tablete in posege.«

HANS DIEHL, USTANOVITELJ IN VODJA PROJEKTA CORONARY HEALTH IMPROVEMENT PROJECT

 

 »Če imate koronarno srčno bolezen, morate obvezno prebrati to knjigo! Lahko vam reši življenje.«

MICHAEL F. JACOBSON, DIREKTOR, CENTER FOR SCIENCE IN THE PUBLIC INTEREST

 

Odlomki iz knjige:

 

Ta knjiga je obvezno branje – tako za laike, ki se zanimajo za zdravje, kot za strokovnjake v kliničnih in medicinsko-raziskovalnih ustanovah. Kdor ignorira njeno sporočilo, to počne na lastno odgovornost. Noben sedanji ali prihodnji farmacevtski čudež ali medicinska zvijača se ne moreta kosati s temi dognanji. - T. Colin Campbell, zaslužni profesor prehranske biokemije na univerzi Cornell in soavtor knjige Kitajska študija.

 

»Ves dan sem operiral. Ko sem končal in se poslovil od zadnjega pacienta, me je začela izredno močno boleti glava – kar naenkrat, kot bi me udaril grom. Moral sem sesti. Minuto ali dve zatem se je pojavila bolečina v prsnem košu. Širila se je navzgor po roki in rami, proti čeljusti.« Te besede je zapisal Joe Crowe, zdravnik, ki me je nasledil kot vodja projektne skupine za raziskovanje raka dojke na clevelandski kliniki. Doživel je srčni infarkt pri komaj štiriinštiridesetih letih. Nihče v njegovi družini ni imel koronarne srčne bolezni; ni bil debel, ni imel diabetesa, ni imel zvišanega krvnega tlaka ali povečane vrednosti škodljivega holesterola. Skratka, ni bil običajni kandidat za srčni infarkt. Vendar ga je zadelo. Močno ga je zadelo!

 

Bill Clinton je izjavil, da mu je način prehranjevanja, kot ga v knjigi priporoča dr. Esselstyn, rešil življenje.

 

Stroški te epidemije so enormni in daleč presegajo stroške katerekoli druge bolezni. Združene države Amerike porabijo zanjo več kot 250 milijard dolarjev na leto. Znesek je približno enak tistemu, ki ga je država porabila za prvi dve leti in pol vojaške pustolovščine v Iraku. Pri tej statistiki je zares šokantno šele dejstvo, da je skoraj ves denar namenjen odpravljanju simptomov. Porabljajo ga za zdravila za srce, za zdravila za raztapljanje krvnih strdkov in za drage mehanske postopke za vstavljanje obvodov pri zamašenih arterijah, ali za njihovo širjenje z baloni, drobnimi vrtečimi se nožki, laserji ali žilnimi opornicami. Vse naštete tehnike spremlja znatno tveganje za resne zaplete, vključno s smrtjo pacienta. In tudi če je postopek uspešno opravljen, le začasno olajša simptome.

 

Po mojem prepričanju je medicina tu ubrala napačno pot. Tako je, kot bi zdravniki samo stali ob strani in gledali, kako milijoni ljudi stopajo čez rob pečine. Ko bi padli v globino, bi zdravniki pritekli zraven in žrtvam v zadnjem trenutku obupno poskušali rešiti življenje. Namesto tega bi morali zdravniki učiti ljudi, kako naj se povsem izognejo breznu, kako naj hodijo vzporedno z njim, da ne bodo nikoli padli vanj.

 

Osnovna značilnost prehranskega programa, ki ga priporočam, je, da ne vsebuje niti enega samega živila, za katerega je znano, da povzroča ali pospešuje razvoj srčnožilnih bolezni. Večkrat rečem pacientu, naj si predstavlja bolezen svojih koronarnih arterij kot gorečo hišo. Vaša hiša gori, ker ste z uživanjem napačne hrane povzročili nastanek koronarne srčne bolezni. Če še naprej uživate hrano, ki je že povzročila bolezen, prilivate bencin na ogenj. Ne želim, da bi moji pacienti prilili še en sam naprstnik bencina na ogenj. Če ne dolivajo bencina, ogenj ugasne. Spremenite način prehranjevanja in rešili se boste koronarne srčne bolezni!

 

Sprememba prehrane, kakršna pomaga mojim pacientom že več kot dvajset let, lahko pomaga tudi vam. Z njo lahko dejansko postanete imuni na srčni infarkt. Veliko je dokazov, da takšna hrana zelo koristi tudi zdravju na splošno. S hrano, ki vam reši srce, ste varni tudi pred drugimi boleznimi prehranskega preobilja, ko so kap, zvišan krvni tlak, debelost, osteoporoza, diabetes tipa 2 in morda tudi senilnost. Zaščiti vas tudi pred številnimi zdravstvenimi težavami, ki jih raziskovalci povezujejo s prehranskimi dejavniki, vključno z impotenco in raki dojke, prostate, črevesja, danke, maternice in jajčnikov.

 

Avtor knjige je oče od Ripa Esselstyna (desno), avtorja knjig Jedilnik druge gasilske brigade in Meso je problem! (izdajatelj založba Planet).

 

Sodobne bolnišnice ne storijo skoraj ničesar za krepitev javnega zdravja. To so katedrale bolezni. Tudi zavarovalnice podpirajo mehanski pristop pri obravnavanju koronarne srčne bolezni. Mnogo laže je dokumentirati in ovrednotiti operativne postopke, na podlagi česar zavarovalnica izplača denar, kot dokumentirati in ovrednotiti spremembe življenjskega sloga, ki sploh odpravijo potrebo po operativnih postopkih. Kot zdravnika me je sram, kako malo se kolegi zanimajo za bolj zdrave življenjske sloge.

 

Kardiologi, ki so videli moje strokovno preverjene podatke, pogosto priznajo, da je mogoče ustaviti in odpraviti koronarno srčno bolezen s spremembami prehrane in življenjskega sloga. Vendar potem dodajo, da po njihovem mnenju pacienti ne bi hoteli tako »radikalno« spremeniti prehrane. A v resnici moj program prehranjevanja ni prav nič radikalen. Za pet od sedmih milijard ljudi na svetu je program, ki ga priporočam, vsakdanja hrana – in pri njih praktično ni koronarne srčne bolezni ter mnogih drugih kroničnih bolezni. Beseda radikalno je primernejša za opis značilne ameriške prehrane, ki zagotavlja, da bodo milijoni ljudi umrli zaradi uničenega ožilja.

 

Po mojih izkušnjah pacienti, ki se jasno zavedajo izbire med invazivno operacijo, ki ne bo odpravila bolezni, in prehranskimi spremembami, ki bodo ustavile in začele odpravljati bolezen ter izboljševati kakovost življenja, rade volje spremenijo svojo prehrano.

 

Vsakdo med nami ima družinske člane, prijatelje in znance, ki so zboleli za koronarno srčno boleznijo. Mnogi od teh ljudi so polni energije in na vrhuncu življenja, ko jih pokosi srčni infarkt.

 

Imam ambiciozen cilj: odpraviti koronarno srčno bolezen, ukiniti jo za vse večne čase. Pri devetdesetih letih starosti bi morale vaše arterije delati tako učinkovito, kot so delale pri devetih.

 

Pred nekaj leti sem na ladji za križarjenje predstavil svoj prehranski program in njegove dramatične učinke pri pacientih s hudo koronarno srčno boleznijo. Proti koncu je stopil k meni moški s slamnikom na glavi. Bil je na robu joka. Jezno je rekel: »Upošteval sem vsa navodila svojega zdravnika in zdaj me čaka vstavitev naslednjega srčnega obvoda. Ne morem verjeti, da mi nihče ni povedal za drugo možnost!«

 

Don Felton, na primer, je bil ob prvem obisku pri meni star 54 let. Težave s srcem je imel že od svojega 27. leta, ko je prvič začutil hudo bolečino v prsih. »Zdravniki me niso jemali resno,« je povedal. Eden je celo rekel, da je to »vse v glavi«. Ta izjava je Dona resnično razjezila.

 

Najboljša zaščita za naše srce je polnovredna rastlinska prehrana.

 

Najnovejši znanstveni dokazi kažejo, da večina srčnih infarktov nastopi, ko pri mlajših in tanjših maščobnih oblogah poči zunanji sloj oziroma prekrivni del in njihova vsebina izteče v koronarno arterijo. Vsebina obloge se izceja v krvni obtok in telo aktivira trombocite, saj želi zaceliti razpoko. Trombociti si s strjevanjem močno prizadevajo zapreti razpoko in s tem preprečiti izcejanje škodljivih snovi v kri. Tako se sproži smrtonosni niz dogodkov. Strdek se sam od sebe debeli in celotni presek arterije je lahko zaprt v nekaj minutah.

 

Lahko nehamo vnašati v telo mastne snovi, ki se kopičijo v arterijah in nazadnje povzročijo pogubne učinke. Lahko gremo naravnost k bistvu, to pa je: če se prehranjujete izključno z rastlinami in tako znižate raven skupnega holesterola v krvi pod 3,88 mmol/l, raven holesterola LDL pa pod 2,0 mmol/l, se maščobe in holesterol ne morejo nalagati v vaše koronarne arterije. Pika.

 

Evelyn Oswick, ki ji je zdravnik naročil, naj si kupi gugalnik, gre domov in počaka na smrt, je blizu osemdesetega rojstnega dne. Na začetku je bila sicer skeptična do mojega prehranskega programa, a ko se je odločila zanj, se ni nikoli ozrla nazaj. Zato je njena koronarna srčna bolezen povsem pod nadzorom. Ko Evelyn govori z novim zdravnikom, mu pove, da nima več koronarne srčne bolezni. S svojo značilno samozavestjo izjavlja, da je danes vsak pacient s to boleznijo enostavno nespameten, saj so na voljo tehtne informacije, kako ustaviti njeno napredovanje.

 

Naj priporočila zdravstvenih ustanov prevedem v vsakomur razumljiv jezik. Te ustanove so za javnost določile »varno« raven holesterola, ki (če bi jo sploh vsi dosegli) praktično zagotavlja, da bo vsako leto več kot 1,2 milijona Američanov doživelo srčni infarkt, še dodatni milijoni pa bodo lahko pri sebi zgolj opazovali neustavljivo napredovanje koronarne srčne bolezni.

 

Kako je mogoče, da državni organ zasnuje in promovira prehranske smernice, ki zagotavljajo, da bodo milijoni državljanov prezgodaj umrli? To je mednarodna sramota in javno-zdravstvena katastrofa. Dodeliti odgovornost za določanje prehranskih smernic Ministrstvu za kmetijstvo, kot je sedaj sestavljeno, je v resnici približno tako, kot če bi zaposlili Al Caponeja za vračanje preveč plačanih davščin.

 

Če bi verjeli vsem reklamam, ki nas bombardirajo iz časopisov in s televizije, bi mislili, da ljudje, ki ne uživajo mlečnih izdelkov in druge hrane živalskega izvora, nikakor ne morejo dobiti dovolj hranil, potrebnih za moč in telesno energijo. Nesmisel! V resnici prekomerno uživanje živalskih beljakovin močno oslabi človeško telo. Poglejte primere iz narave! Slon ima ogromne, močne kosti, ki nosijo veliko težo. Ali je kdo videl odraslega slona piti polnomastno mleko, da bi dobil dovolj kalcija? Bikove mišice so res občudovanja vredne, vendar noben bik nikoli ni jedel zrezkov.

 

Od 14 do 17 odstotkov olivnega olja predstavljajo nasičene maščobe, ki mašijo arterije in prav tako močno prispevajo k razvoju koronarne srčne bolezni, kot nasičena maščoba goveje pečenke.

 

Moj poklicni kolega Ornish je jedrnato povzel dilemo, s katero se srečujemo vsi, ki verjamemo v moč rastlinske prehrane: »Ne razumem, zakaj velja za drastično, če svetujemo ljudem uravnoteženo vegansko prehrano, medtem ko odpiranje prsnega koša z žago velja za nekaj običajnega.«

 

Moj oče je večkrat pripomnil, da vsestranska preventivna medicina ne bo postala gonilna sila v življenju zdravnikov toliko časa, dokler bodo plačani glede na opravljene storitve. Imel je prav. Kot sem zapisal že v prvem poglavju, niso v sistem vgrajene nikakršne spodbude, ki bi vodile prebivalstvo k usvajanju bolj zdravih načinov življenja. Nekoč sem vprašal mladega intervencijskega kardiologa, zakaj ne usmerja svojih pacientov k prehranskemu programu, ki bi lahko ustavil in odpravil bolezen. Odgovoril mi je z iskrenim vprašanjem: »Ali veste, da sem lansko leto izdal račune za svoje storitve v skupnem znesku več kot pet milijonov dolarjev?«

 

 Mediji o knjigi:

 

http://www.alternativno-zdravljenje.si/clanki/preprecite-in-odpravite-srcnozilne-bolezni-knjiga-ki-lahko-resi-zivljenje-mnogim-slovencem.html

 

http://www.tvsrk-11.si/ri_news_det.ASP?zs=11425 


http://www.slovenskenovice.si/lifestyle/zdravje/ne-z-operacijami-ampak-s-prehrano-nad-srcno-zilne-bolezni