- čustvene navezanosti na mleko;
- prepoznavanja načina delovanja redukcionistične prehranske znanosti in prepoznavanja tehnologije ustvarjanja in utrjevanja delnih prehranskih resnic pri drugih živilih.
V državah, kjer popijejo največ kravjega mleka, je največ osteoporoze.
To ni knjiga o (kravjem) mleku, čeprav boste ob branju izvedeli skoraj vse o (ne)koristnosti in škodljivosti rednega uživanja kravjega mleka za zdravje ljudi. Vse trditve so podprte z verodostojnimi dokazi, objavljenimi v najuglednejših znanstvenih revijah, nekaj pomembnejših sem navedel. Na koncu knjige vam bom predstavil objektivno resnico o kravjem mleku, s katero se boste najbrž strinjali, a veliko pomembneje je, da na konkretnem primeru, ki upošteva konkretne okoliščine ter vključuje ljudi z imeni in priimki, predstavim, kako se oblikuje resnica o živilu, za katerega mnogi trdijo, da je eno najpopolnejših in najpomembnejših. Na podoben način se ustvarja resnica o jajcih, soji, mesu ali sladkorju.
Z zgodbo o tem, kako lahko navaden človek spozna resnico o kravjem mleku, hočem opogumiti tudi vas, da začnete misliti s svojo glavo. Pokazal vam bom, kako lahko celovito spoznate katero koli resnico o prehrani. Prvi in osnovni pogoj za to je ljubezen – ljubezen do sebe, ljubezen do zdravja in življenja. Drugi pogoj je, da nikomur ne verjamete zgolj na besedo. Tudi ali predvsem strokovnjakom ne. Zahtevajte dokaze, argumente. Prepričajo naj vas z resnico in ne z nazivi.
Če malo podvomite o iskrenosti, dobronamernosti, če se sliši preveč enostavno ali dobro, vprašajte drugega strokovnjaka. Veliko strokovnih nasvetov najdete na spletnih straneh zaupanja vrednih institucij: univerz, raziskovalnih organizacij, zvez potrošnikov, neprofitnih civilnih organizacij z dolgo tradicijo …
Čeprav v knjigi pišem o (ne)koristnosti in morebitni škodljivosti kravjega mleka, glavni junak ni mleko, temveč resnica. Predstavil in pokazal bom, kako se kreira resnica, kako lahko delna industrijska resnica ob podpori mnenjskih voditeljev in medijev, in še kako drugače, postane edina resnica, v katero postanemo prepričani in postane naša »sveta« resnica, o kateri se nikoli ne sprašujemo, ali je zares celovita resnica.
Vsebina
Predgovor
MLEČNA OČALA
Kako vemo, kar vemo
Prehranske zablode
Nadzor stroke je nujen
Industrijske resnice in druge laži
Novinarske resnice in druge laži
Javno pismo novinarjem
Šolske resnice in druge laži - prevara s tradicionalnim slovenskim zajtrkom
Mlečna očala
BOJ ZA RESNICO O KRAVJEM MLEKU
Kravje mleko ni zdravju škodljivo? – raziskava na Veterinarski fakulteti
Kravje mleko je dobro za teličke - članek v Delu
Moj odziv na pismo mlekarske industrije in bralke
Moj odgovor na pisma bralcev
Pismo bralke
Mleko, mlečni izdelki, kalcij, osteoporoza
Članek štirih zdravnikov v Delu
Kdo so ogorčeni zdravniki
Število ogorčenih zdravnikov
Moj odgovor na članek Mleko, mlečni izdelki ....
Pisma bralcev
Vprašanja zdravnikom, ki so ostala neodgovorjena
Novinar Mladine brani mleko, tako da napada mene
Moj odgovor v obrambo resnice o mleku
Ubijte sla!
Odgovor trem bralcem, zavrnjena objava v Delu
Zahteva po objavi popravka po Zakonu o medijih
Zavrnitev objave v.d. odgovornega urednika Dela
MANIPULACIJE Z RESNICO
Slabo v kravjem mleku
Človeško in kravje mleko sta dve različni tekočini
Zgodba o kravi Vidri
Dobro v kravjem mleku
Anatomija neke manipulacije
Zakaj moramo piti beljakovine?
Tu je odgovor zdravnice I
Tu je odgovor zdravnice II
Beljakovinski bavbav
Primer zamolčane resnice o mleku I
Mleko in rak prostate
Primer zamolčane resnice o mleku II
Tožiti vlado ali zdravniško zbornico
ZAKLJUČEK
Zaupanje in odgovornost
Prehranske resnice v praksi – zdravniški zdrav jedilnik
Kdo krši Hipokratovo zapoved
Ne pričakujte sprememb pri drugih
Za konec: morda je še upanje
O avtorju