Ukrotite svoje hormone

  • Šifra artikla:
  • Cena z DDV: 27,95 €
  • Popust: 5,00 %
  • Spletna cena z DDV: 26,55 €
Nazaj Dodaj v košarico

Splošen opis

Ukrotite svoje hormone z enostavnimi prehranskimi odločitvami

 

 V hrani živalskega izvora so skriti vzroki presenetljivega števila zdravstvenih težav: neplodnosti, menstrualnih krčev, impotence, depresije, pridobivanja odvečne teže, izpadanja las, raka dojke in prostate, težav s ščitnico, mozoljavostjo, diabetesa, vročinskih oblivov in tako dalje. Vse naštete težave imajo skupno točko: podžigajo jih nekatera živila na naših krožnikih, posebno hormoni, skriti v njih. Ta knjiga vas bo seznanila z močjo rastlinskih živil za varovanje in obnovitev vašega zdravja. Vpreči to moč je enostavno in za ta korak boste bogato poplačani.

 

»V knjigi Ukrotite svoje hormone je Neal Barnard, dr. med., zbral esenco najnovejših ugotovitev znanosti o prehrani in jih predstavil v lahko razumljivi obliki, zato da bo vsakdo, ki ga pestijo bolezni, povezane s hormoni, lahko kmalu začel sijati od zdravja. Najsi dr. Barnard govori o menstrualnih krčih, raku, neplodnosti, impotenci, razdražljivosti ali menopavzi, nam mojstrsko kaže pot k trdnemu zdravju.«

Kristi Funk, dr. med., onkološka kirurginja, soustanoviteljica središča Pink Lotus Breast Center in avtorica uspešnice Breasts: The Owner's Manual

 

 

»Končno imamo inteligentno spisan vodnik, ki spregovori o pomembni vlogi hormonov na vseh področjih našega življenja. Kot olimpijka nisem nikoli zares razmišljala o tej povezavi, dokler nisem iz svoje prehrane izločila vseh živalskih izdelkov in se usmerila k polnovrednim rastlinskim živilom, ki oskrbijo telo z vsem potrebnim za naporne treninge. Praktično čez noč se je pospešila adaptacija pri treningu (ki je funkcija imunskega sistema pod nadzorom hormonov), moj PMS se je umiril, čustveni izbruhi so se polegli in sposobnost osredotočanja in umirjanja živčnega sistema se je močno okrepila. Dr. Barnard popelje bralca na poučno potovanje, na katerem mu razkrije, kaj se v resnici skriva v ozadju najpogostejših telesnih težav, in kako jih mimogrede odpravimo.«

Dotsie Bausch, osemkratna državna prvakinja ZDA v dirkališčnem kolesarstvu, dobitnica srebrnega odličja na olimpijskih igrah, nekdanja svetovna rekorderka, dvakratna dobitnica zlatega odličja na vseameriških igrah, ustanoviteljica Switch4Good

 

Knjiga Ukrotite svoje hormone je neverjeten vir dragocenih informacij. Če ste se kdaj spraševali, kako hrana vpliva na vašo plodnost, erekcijo, delovanje ščitnice, kožo, lase in tako dalje, imate zdaj na voljo odgovore. Ta knjiga vam pokaže, kako s spremembo prehrane dobesedno spremenite hormone, razpoloženje in zdravje. Želim vam obilo zadovoljstva ob novem načinu prehranjevanja.

  1. Robert Ostfeld, dr. med., član Ameriškega kardiološkega združenja, vodja oddelka za preventivno kardiologijo pri Montefiore Health System v New Yorku

 

O avtorju

 

Neal D. Barnard dr. med. je morda najbolj spoštovana avtoriteta za vegansko prehrano v svetovnem merilu. Je izredni profesor na medicinski fakulteti George Washington in predsednik Zdravniškega odbora za odgovorno medicino. Njegove raziskave, ki jih financira ameriška vlada, so povsem preobrazile prehranski pristop k diabetesu tipa 2. Njegove ugotovitve so vplivale na usmeritve Ameriškega svetovalnega odbora za prehranske smernice, Ameriškega združenja za diabetes in Ameriškega zdravniškega združenja. Leta 2015 je bil imenovan za člana ugledne organizacije American College of Cardiology. Leta 2016 je prejel nagrado American College of Lifestyle Medicine’s Trailblazer Award. Dr. Barnard je tudi odgovorni urednik učbenika o prehrani z naslovom Nutrition Guide for Clinicians, ki ga prejmejo vsi študenti medicine v Združenih državah.

 

Veganski zdravnik dr. Neal Barnard

 

izdajatelj: založba Planet

336 strani, broširano

leto izdaje: 2020

 

Vsebina

 

Notica bralcu. 3

Uvod. 4

Prvi del SPOLNI HORMONI – VZPOSTAVITEV RAVNOVESJA.. 8

PRVO POGLAVJE      Prehrana za plodnost 8

DRUGO POGLAVJE      Odprava menstrualnih krčev in predmenstrualnega sindroma. 21

TRETJE POGLAVJE       Kako naj se ženska zoperstavi raku. 33

ČETRTO POGLAVJE            Kako naj se moški zoperstavi raku. 55

PETO POGLAVJE        Zdravljenje sindroma policističnega jajčnika. 66

ŠESTO POGLAVJE      Kako živeti z menopavzo. 74

Drugi del HORMONI, PRESNOVA IN RAZPOLOŽENJE. 90

SEDMO POGLAVJE       Odpravite motnje erekcije in si rešite življenje. 90

OSMO POGLAVJE        Premagajte diabetes. 96

DEVETO POGLAVJE          Zdrava ščitnica. 109

DESETO POGLAVJE        Zdrava koža in lasje. 122

ENAJSTO POGLAVJE      Živila, ki blažijo nihanje razpoloženja in stres. 132

III. del POVRNITE SI DOBRO POČUTJE. 152

DVANAJSTO POGLAVJE Zdrava hrana  152

 

Odlomki iz knjige

 

Vaš hormonski sistem se bo odzval na spremembo prehrane. Zares presenetljivo je, koliko hormonsko povzročenih zdravstvenih težav je mogoče uspešno odpraviti z bolj premišljenim prehranjevanjem. Enako presenetljivo je, kako hitro se položaj lahko izboljša s spremembo jedilnika. Menstrualni krči so izginili že v prvem mesecu po spremembi jedilnika. Plodnost se je obnovila v nekaj mesecih. Diabetes je začel slabeti v nekaj dneh. Izkušnje posameznikov se sicer razlikujejo v podrobnostih, a zdravniki smo vedno znova priča takim spremembam.

 

Če ste upali, da vas bo osebni zdravnik seznanil z učinki hrane na hormone, boste morda razočarani. Večina informacij, predstavljenih v tej knjigi, izvira iz najnovejših znanstvenih raziskav. Vaš zdravnik mogoče še ni slišal zanje ali pa se ne zaveda, v kolikšni meri je mogoče odpraviti zdravstvene težave s spremembo prehrane. Na drugih področjih medicine so bile temeljite raziskave objavljene že davno, vendar jih je večina zdravnikov prezrla.

 

Obilo vlaken je v fižolu, zelenjavi, sadju in polnovrednih žitih. Prav te zdrave vlaknine pospremijo prekomerno količino hormonov iz telesa. Živalski izdelki pa ne vsebujejo vlaknin. Če so perutnina, ribe, mlečni izdelki in jajca pomemben del vaše prehrane, morda v telesu nimate dovolj vlaknin, ki bi vsrkale in odstranile prekomerno količino hormonov. Tedaj se ti hormoni znova absorbirajo v krvni obtok. Namesto da bi neželene hormone odplavilo iz telesa, jih telo »reciklira« in potem jih je v njem več kot je potrebno.

 

 

Mlečni izdelki so kaj lahko naslednja grožnja plodnosti. To ni posebno presenetljivo, saj mleko in sir vsebujeta obilico nepotrebnih kalorij in veliko maščob. Običajni siri glede na delež kalorij vsebujejo 70 odstotkov maščob. In ko se zaradi uživanja mlečnih izdelkov na telesu nabira odvečna maščoba, množeče se maščobne celice prispevajo k hormonskemu kaosu. Mlečni izdelki seveda niso rastline, zato ne vsebujejo niti trohice vlaknin. Imajo pa dve lastnosti, ki utegneta stopnjevati hormonske težave. Prvič, krave molznice so vsako leto umetno osemenjene za večjo produkcijo mleka. Med devetmesečno brejostjo v kravah nastaja estrogen, ki prehaja v mleko. Ko iz mleka izdelajo sir, se ostanki estrogena še koncentrirajo.

 

Ko se je priključila naši raziskavi, je uvedla nizkomaščobno vegansko prehrano, da bi shujšala. Ta cilj je tudi dosegla. Zgodilo pa se je še nekaj. »V prvem mesecu veganske prehrane ni bilo menstrualnih krčev, napenjanja in bolečin,« je povedala. »Menstruacija je bila blažja in krajša. Bilo je res presenetljivo. Drugi mesec je bilo enako. S sodelavkami smo praznovale konec dni rdečih stolov!«

 

Kako prehranjevanje z rastlinskimi živili pomaga ublažiti PMS? Za začetek zniža raven estrogena v krvi. Nekateri raziskovalci domnevajo, da to zmanjša vzpone in spuste estrogenskega »vlakca smrti« in s tem stabilizira razpoloženje. Manj estrogena pomeni tudi manjšo odebelitev maternične sluznice (endometrija).

 

Lindsay Nixon: »Mučili so me strašni menstrualni krči. Vedno znova sem izostajala iz šole in pozneje iz službe. Sumim, da sem imela endometriozo. Ginekologinja mi je hotela predpisati umetne hormone in sredstva proti bolečinam, kar se mi je pri enaindvajsetih zdelo strašljivo. Zato sem zavrnila to možnost in enostavno trpela. A pri štiriindvajsetih sem postala veganka. V nekaj mesecih se je večina mojih simptomov ublažila ali izginila. Že enajst let ne čutim niti najmanjše bolečine.«

 

Hormoni v kravjem mleku utegnejo slabo vplivati na možnost preživetja raka dojke. Kalifornijska raziskava žensk z diagnosticiranim rakom dojke je pokazala, da je pri tistih, ki so dnevno zaužile eno ali več porcij polnomastnih mlečnih izdelkov (npr. masla ali sira), obstajalo za 49 odstotkov večje tveganje za smrt zaradi raka v dvanajstletnem obdobju trajanja raziskave, v primerjavi s tistimi, ki so se v splošnem izogibale teh živil.

 

Leta 1989 je dr. Daniel Cramer proučeval razširjenost raka jajčnikov v sedemindvajsetih državah. Izkazalo se je, da je ta sorazmerna s porabo mleka v posameznih državah. To ni posebno presenečenje. Več mleka ko so ženske popile, večja je bila pogostnost raka jajčnikov.

 

Prva raziskava z naslovom Physicians’ Health Study je vključila 20.885 moških in pokazala, da je bilo tveganje za pojav raka prostate kar za 34 odstotkov večje pri tistih, ki so zaužili vsaj dve in pol porciji mlečnih izdelkov dnevno. Druga raziskava z naslovom Health Professionals Follow-up Study je vključila 47.781 moških in pokazala, da je bilo tveganje za pojav raka prostate za 60 odstotkov večje pri tistih, ki so popili več kot dve porciji mleka dnevno.

 

Narodi, katerih pripadniki so najbolj vitki, najbolj zdravi in tudi najdlje živijo, se nikoli niso prehranjevali na način, ki bi vsaj od daleč spominjal na dieto z majhno količino ogljikovih hidratov. Prav nasprotno, vedno so uživali obilo živil, bogatih z ogljikovimi hidrati: riž na Japonskem, sladki krompir na Okinavi in testenine v južni Italiji, če navedem le nekaj primerov.

 

Moška spolovila so hidravlični sistem, ki za pravilno delovanje potrebuje dober pretok krvi. Če so arterije zdrave in prosto prehodne, je vse dobro. Če pa so zožene zaradi ateroskleroze, ni zadostnega pretoka krvi. Motnje erekcije so znak za alarm! Zelo verjetno imate poškodovane tudi koronarne arterije, zatem arterije v možganih in povsod drugod po telesu.

 

Raziskovalci so opazili, da je med Azijci manj plešavosti kot med belci. Toda ko so se prebivalci azijskih držav pri prehranjevanju začeli zgledovati po zahodnjakih, so se tam začele širiti prej redke in neznane telesne težave, med drugim plešavost.

 

Iz še nepojasnjenih razlogov vegani redkeje poročajo o tesnobnosti in stresu, v primerjavi z vsejedci ali z lakto-ovo-vegetarijanci. Tudi obsežna španska študija je pokazala, da ljudje, ki pojedo zelo malo mesa, redkeje zapadejo v depresijo, v primerjavi z bolj mesojedimi. Raziskovalci so osem let spremljali udeležence in nazadnje ugotovili, da je pretežno veganska prehrana zmanjšala tveganje za pojav depresije za 26 odstotkov.

 

V obsežni francoski raziskavi so pet let spremljali 68.946 odraslih in ugotovili, da je bilo pri tistih, ki so pogosteje izbirali ekološko pridelana živila, za 25 odstotkov manj možnosti za pojav raka. Ko so raziskovalci proučili pojavitev posameznih vrst raka, so ugotovili, da je bilo med osebami, ki so uživale več ekološko pridelanih živil, za 34 odstotkov manj možnosti za pojav postmenopavznega raka dojke.