Rešite se zasvojenosti s hrano

  • Šifra artikla:
  • Cena z DDV: 28,75 €
  • Popust: 5,00 %
  • Spletna cena z DDV: 27,31 €
Nazaj Dodaj v košarico

Splošen opis

 

Skoraj vsak med nami se nekako ne more upreti kakšnemu živilu. Če vas privlačijo čokolada, piškoti, krompirjev čips, sir, burgerji ali ocvrta hrana, ta živila spodkopavajo vaše napore, da bi shujšali in postali bolj zdravi. Trenutno zmagujejo v bitki – a le zato, ker se borite z napačnim orožjem. Dr. Neal Barnard, veganski zdravnik in vodilni medicinski raziskovalec, v tej prelomni knjigi pojasni, da se ne moremo znebiti hlepenja po tej nezdravi hrani z močjo volje ali s psihološkimi triki.

 

Priznani medicinski strokovnjak razkriva skrite vzroke hlepenja po čokoladi, piškotih, sladkarijah, siru, mesu in drugih problematičnih živilih. Pouči nas, kako se teh zasvojenosti dokončno rešiti in spremeniti prehranjevalne vzorce. V knjigi je opisanih veliko zgodb ljudi, ki so s pomočjo teh praktičnih nasvetov premagali hlepenje po nezdravi hrani.

 

Knjiga Rešite se zasvojenosti s hrano temelji na raziskavah avtorja in drugih vodilnih znanstvenikov na pomembnih univerzah. V njej predstavljeni način prehranjevanja in spremembe življenjskega sloga lahko premagajo trdovratne cikluse hlepenja. V knjigi boste našli primere iz vsakdanjega življenja, vprašalnike in praktične nasvete, pa tudi:

 

  • osupljive nove uvide v kemične procese, ki povzročajo vaše hlepenje
  • sedem enostavnih korakov, s katerimi se boste osvobodili ciklusov hlepenja in ukrotili svoj apetit
  • pomembne informacije glede hlepenja otrok po sladkorju in nasvete, kako ga odpraviti
  • udarni tritedenski načrt za uspešen začetek
  • 100 slastnih, dobrodejnih veganskih receptov, ki pomagajo telesu, da se osvobodi uroka problematičnih živil, za vas pa pomenijo pot do optimalne telesne teže, trdnega zdravja in dobrega počutja

Ta razumljiva in praktična knjiga je obvezno čtivo za vsakogar, ki želi shujšati, znižati raven holesterola, imeti več energije in enkrat za vselej prevzeti nadzor nad svojim zdravjem.

 

371 strani, broširano

15 x 23 cm

 

"Še nihče mi ni rekel, da se ne more rešiti želje po redkvicah ali stročjem fižolu. In nikoli nisem srečal nikogar zasvojenega s špinačo, melonami, hruškami ali glavnato solato. Zapeljivci so predvsem sladkor, čokolada, sir in meso." - dr. Neal Barnard

 

Predstavljajte si, kako enostavno bi bilo, če vas preprosto ne bi vleklo k nezdravi hrani. Kaj če bi bili vaši hormoni in krvni sladkor tako popolno uravnani, da vas ne bi več posebno privlačila hrana, ki ste se ji skušali odpovedati? To je naš cilj. Seveda se boste morali še vedno vsak dan pametno odločati, kaj boste jedli; vendar je mnogo laže spremeniti način prehranjevanja, ko je vaše telo v ravnovesju. - dr. Neal Barnard

 

O avtorju:

 

 Dr. Neal Barnard je ustanovitelj in predsednik Zdravniškega odbora za odgovorno medicino, nepridobitne organizacije s sedežem v Washingtonu. Namen odbora je promovirati preventivno medicino, pravilno prehrano in višje standarde v raziskovanju. V  prostorih v Washingtonu opravljamo raziskave učinkov prehrane na različne zdravstvene težave.

 

Njegove raziskave so objavljene v revijah Scientific American in American Journal of Cardiology ter v drugih pomembnih publikacijah. Dr. Barnard je napisal več kot deset knjig, med drugim Foods That Fight Pain in Food for Life, Power Foods for the Brain, Dr. Neal Barnard’s Program for Reversing Diabetes, The Cancer Survivor’s Guide.. Pogosto predava po vsej državi, sicer pa je izredni profesor na medicinski fakulteti George Washington v Washingtonu D.C., kjer tudi živi.

 

Rekli so o knjigi:

 

»Dr. Neal Barnard je briljanten vizionar, eden vodilnih pionirjev v izobraževanju javnosti o zdravilni moči diete in prehrane.« DEAN ORNISH, PISEC KNJIGE EAT MORE, WEIGH LESS

 

»Končno imamo knjigo, ki pojasni, zakaj so nekatera živila tako zasvojljiva, in natančno svetuje, kaj storiti glede tega. Medicinsko utemeljene smernice, vzorčni jedilniki in čudoviti recepti vam bodo pomagali preseči zasvojenost s hrano, okrepiti zdravje in znova vzeti življenje v svoje roke.« JOHN J. PIPPIN, ČLAN AMERIŠKEGA KARDIOLOŠKEGA KOLEGIJA IN PREDSTOJNIK KARDIOVASKULARNEGA ODDELKA KLINIKE COOPER

 

»Ta neverjetno praktična knjiga prikaže enostavne in preverjene načine, kako se rešimo nadležnih prehranjevalnih navad. Razkrije tudi presenetljiva dejstva o tem, kako nas prehranski izdelki zasvojijo. Večina bralcev ne bi nikoli posumila na kaj takšnega. Obvezno čtivo za vsakogar, ki jé, in želi biti zdrav.« HANS A. DIEHL, DR. MED., VODJA PROJEKTA ZA ZDRAVJE KORONARNIH ARTERIJ IN PREDSEDNIK SVETA INŠTITUTA 'LIFESTYLE MEDICINE'

 

»Rešite se zasvojenosti s hrano je delo odličnega zdravnika in raziskovalca ter temelji na tehtnih raziskavah. Knjiga se direktno loti enega najbolj kritičnih prehranskih problemov današnjega sveta: ne pove le, kaj naj bi jedli, ampak tudi, kako se lahko osvobodimo navad, ki slabijo zdravje premnogih ljudi. S slastnimi in vabljivimi jedilniki in recepti bo ta knjiga pomembno vplivala na naše zdravje.« HENRY J. HEIMLICH, HEIMLICHOV INŠTITUT BOLNIŠNICE DEACONESS

 

Vsebina

 

Beseda bralcu

Zahvale

Uvod

 

  1. del   Mamljiva živila
  2. Začetek zasvojenosti: kako nas živila zamamijo
  3. Mamljivost sladkorja: male sladkosti
  4. Mamljivost čokolade: Hočem čokolado ali smrt!
  5. Mamljivost sira: opiati na krekerju:
  6. Mamljivost mesa: cvrčanje

 

  1. del  Sedem korakov do telesne odpornosti: ukrepi, s katerimi osvobodite telo hlepenja
  2. Prvi korak: Začnite z zdravim zajtrkom
  3. Drugi korak: Izbirajte živila, ki ohranjajo enakomerno raven krvnega sladkorja
  4. Tretji korak: Povečajte količino leptina, ki brzda apetit
  5. Četrti korak: Osvobodite se ciklusov hlepenja
  6. Peti korak: Telovadite in počivajte
  7. Šesti korak: Vpokličite okrepitve
  8. Sedmi korak: Uporabite dodatne motivacije

 

III. del  Osvoboditev: Zaljubite se v zdravo hrano

  1. Hrana, ki vam vrača ljubezen
  2. Udarni tritedenski načrt za nov začetek
  3. V gibanju: restavracije, hitra hrana in prigrizki

 

  1. del   Jedilniki in recepti

Zdravi nadomestki

Sestavine, ki jih morda ne poznate

Tedenski jedilnik za prekinitev zasvojenosti s hrano

Zajtrki

Juhe in enolončnice

Solate, namazi in sendviči

Zelenjavne jedi, priloge in omake

Glavne jedi

Sladice, ki potešijo

 

Opombe

Priporočena literatura

 

Odlomki iz knjige 

 

Zelo pogosto hočemo premagati slabe navade zgolj s silo, z močjo volje: »Ne bom pojedel še enega piškota! Zmorem se upreti čokoladi! Ne bom se dotaknil ocvrtega krompirčka!« Seveda trdna volja v nekaj minutah popusti in spet ste na začetku. 

 

Mary Ann je resnična oseba, ki je sodelovala pri naših raziskavah. Navdušeno se je vrgla v spreminjanje prehrane, o katerem boste kmalu izvedeli več, in se osvobodila dolgoletne zasužnjenosti. Še mnogi so doživeli enako izkušnjo – in lahko jo tudi vi.

 

Medicina v splošnem priznava mnoge nevarnosti zasvojenosti s hrano, vendar se je premišljeno in zavestno odločila, da glede tega ne bo storila ničesar. Se pravi, zdravniki domnevajo, da pacienti neradi spreminjajo prehranjevalne navade, tovarne zdravil pa so odvisne od tega. 

 

Kadar smo osamljeni, zdolgočaseni ali v stresu, hrana postane več kot vir hranilnih snovi. Hrana postane prijateljica. Žena, katere mož se čudi, zakaj se je zredila, medtem ko je bil on na še enem podaljšanem poslovnem potovanju, mu preprosto odgovori: »Čokolada je bila tukaj. Kje pa si bil ti?« 

 

Snovi, ki potisnejo možgansko kemijo malce predaleč v eno smer, zatem praviloma povzročijo še nihaj v nasprotno smer. Razpoloženje, ki si ga umetno izboljšamo, se nujno spet poslabša, in nazadnje se počutimo slabše kot na začetku. Torej, če se možgani ustrezno prilagodijo in pride do tega, da pričakujejo vsakodnevno poživitev zaradi sladkorja ali drugih malovrednih živil, lahko vsaj pri nekaterih ljudeh temu sledijo občutki praznine, tesnobe in potrtosti.

 

Ko je razmišljala o življenju brez sira, je napisala seznam vsega, čemur bi se raje odpovedala: svojemu fantu, glasbenemu stolpu, avtomobilu …

 

Ko se uprete zapeljivosti sira, ne le bistveno zmanjšate količino maščobe v prehrani, ampak se s tem rešite najslabše vrste maščobe. Maščoba v siru je povečini nasičena. To je tista vrsta maščobe, ki kaj hitro zviša raven holesterola in poveča tveganje za zamašitev arterij in težave s srcem.

 

Ko so leta 2000 anketirali 1244 odraslih, se je pokazalo, da se približno eden od štirih Američanov ne bi odpovedal mesu za en teden, čeprav bi za to dobil tisoč dolarjev…

 

Po znanstvenih dognanjih meso, tako kot sladkor ali čokolada, vsebuje drogam podobne snovi. 

 

Če nadomestite rdeče meso z belim, niste dosegli ničesar. Tudi piščanec brez kože vsebuje skoraj toliko holesterola in maščobe kot običajna pusta govedina. Nekateri ljudje verjamejo, da so maščobe v ribah »zdrave«, v resnici pa od 15 do 30 odstotkov ribje maščobe ni nič drugega kot nasičena maščoba, ki maši arterije.

 

Novi snubec, ki prepeva pod vašim balkonom, vas praktično ne zanima, če vas v spalnici že čaka predani ljubimec. In piškot je manj mamljiv, če je vaš krvni sladkor že na optimalni ravni. Stabilna raven krvnega sladkorja pomaga, da ne podležete impulzivnemu prehranjevanju. Če izbirate živila, ki ohranjajo enakomerno raven krvnega sladkorja, bo vaš apetit pod nadzorom.

 

Nenavadna je misel, da je prvo pravilo hujšanja, da se mora človek izogibati dietam, se pravi, staromodnim dietam s preštevanjem kalorij. Vendar je to nedvomno najbolj zanesljiv nasvet.

 

Če šele začenjate z vadbo, boste hitro ugotovili, da nenavadno učinkuje na apetit. Bistveno manj si želite basanja s hrano. Hladilnik naenkrat ni več tako privlačen. Čeprav bo telo naravno težilo k nadomeščanju porabljene energije, telesna vadba izrazito preprečuje prenajedanje.

 

Če vi pripravljate obroke za družino, vam priporočam, da ne kuhate zdravega obroka zase in mastnega, povsem nezdravega obroka za zakonca ali otroke, samo zato, ker ga zahtevajo,vi pa še niste dovolj samozavestni, da bi pripravili zdrav obrok za vso družino.

 

Ko prehrano s premalo vlakninami, a z obilico sladkorja, čokolade, sira in mesa zamenjatez jedilnikom, na katerem je veliko zdrave zelenjave, sadja, stročnic in polnovrednih žit, vaša prebavila dobijo vse, kar potrebujejo za pravilno delovanje.

 

Ko se bomo otresli dolgoletne množične hipnoze s strani mesne in mlečne industrije, se bo plodna zemlja sprostila za druge namene. Tudi za nahranitev lačnih po svetu.

 

Nekatere diete vas dražijo s koščki sira, čokolade, sladkorja ali mesa. To so prav tista živila, katerih količino skušate omejiti! To pomeni recimo, da pojeste košček sira – v skladu s teorijo, da je v zmernih količinah zagotovo vse dobro. Toda že prvi grižljaj sproži izločanje opiatov in kmalu ugotovite, da vas je odneslo daleč prek »zmernosti«, prav tja, kjer ste začeli.

 

Naslednji razlog, zakaj je laže spremeniti prehrano v velikem slogu, kot pa šušmariti z majhnimi prilagoditvami, je ta, da eno hlepenje spodbudi drugo. Ko mastna hrana vrže hormone iz ravnovesja, ti potem stopnjujejo hlepenje po čokoladi ali sladkorju. Po drugi strani živila z vsebnostjo sladkorja povzročajo nagle dvige in padce koncentracije krvnega sladkorja ter s tem sprožajo hlepenje po drugi hrani.