Revolucija zelenih smoothiejev

  • Šifra artikla:
  • Cena z DDV: 17,90 €
  • Popust: 0,00 %
  • Spletna cena z DDV: 17,90 €
Nazaj Dodaj v košarico

Splošen opis

Zeleni smoothieji predstavljajo čedalje pomembnejši, predvsem pa neverjetno zdrav člen v prehranjevalni verigi. Čedalje več ljudi ugotavlja, da t. i. klorofilni napitki odlično vplivajo na zdravje in počutje, poleg tega pa so tudi presenetljivo dobrega okusa.

 

Avtorica uspešnic, kot so Zeleno za življenje, 12 korakov do presne hrane in Družina presnojedcev: resnična zgodba o prebujenju, tokrat piše o pozitivnih učinkih zelenih smoothiejev, njihovi pripravi in predstavlja 200 receptov, za katere sama pravi, da bodo navdušili vsakogar. Otroke, mladostnike, odrasle in starejše. Poseben razdelek v knjigi je na primer namenjen receptom za otroke, v enem izmed zadnjih poglavjev pa avtorica predstavlja tudi nekaj smoothiejev za domače ljubljenčke.

 

Victoria Boutenko se z ozaveščanjem prebivalstva o pomenu uživanja svežega sadja in zelenjave ter presne hrane intenzivno ukvarja že 15 let. Pripravila in izvedla je ogromno predavanj ter delavnic. Še pred nekaj več kot desetimi leti je presnojedstvo po njenih izkušnjah ljudem predstavljajo velik – včasih nepremostljiv – izziv. Situacija pa se je občutno spremenila s prihodom zelenih smoothiejev, ki so postali prava uspešnica – ponujajo jih celo v mnogih gostinskih lokalih, centrih dobrega počutja in na trgovinskih policah.

 

Klorofil, ključna sestavina zelenih (delov) rastlin, je neverjetna snov, ki »vsebuje« čisto sončno svetlobo. Molekula klorofila je bistveni gradnik organizmov v rastlinskem svetu, saj ga rastline uporabljajo v procesu fotosinteze, preko katerega s pomočjo sončne svetlobe iz vode in ogljikovega dioksida nastajata sladkor (hrana) in kisik. Seveda veliko pomembnih hranilnih snovi najdemo tudi v drugih (»nezelenih«) delih rastlin, vendar pa brez klorofila ti deli rastlin ne bi preživeli. Klorofil je torej bistvenega pomena.

 

In kakšno funkcijo klorofil opravlja v človeškem telesu? Mnogi klorofil imenujejo tudi rastlinski hemoglobin, zato mu pripisujejo čistilne učinke, pozitivne učinke na kri in srčno-žilni sistem, jetra, ledvica in druge organe oz. organske sisteme. Zeleni smoothieji so gotovo eden izmed najprikladnejših, najenostavnejših in najučinkovitejših načinov za vnos klorofila v telo. 

 

O avtorici:

 

Victoria Boutenko je avtorica knjig, učiteljica, raziskovalka, umetnica in mati treh otrok. Leta 1994 je več članov družine Boutenko močno zbolelo. Vsi štirje člani njene družine so se soočili z resnimi boleznimi – od otroškega tipa diabetesa, aritmije in težav s ščitnico do astme in artritisa. Victoria je preučila različne alternativne možnosti zdravljenja. S prehodom na presno hrano je svoji družini omogočila povrnitev zdravja.

 

Deset let pozneje je ugotovila, da presni prehrani nekaj manjka. Ponovno se je lotila preučevanja načinov za oblikovanje idealnega jedilnika s presno hrano. Natančno je raziskala prehranjevalne vzorce šimpanzov, za katere velja, da imajo zelo podoben genski zapis kot ljudje (99,4-odstotna podobnost), in ugotovila, da se kljub temu prehranjujejo povsem drugače. Najočitnejša razlika med prehrano ljudi in šimpanzov je v tem, da slednji zaužijejo bistveno več zelenjave z zelenimi listi. Poleg zelenjave pa pojedo tudi ogromno sadja. Boutenkova je na podlagi omenjenih opazovanj osnovala popolno formulo za osnoven recept: 60 % sadja, 40 % zelenjave z zelenimi listi in nekaj vode. 

 

Njena knjiga Zeleno za življenje je bila prevedena v skoraj 20 jezikov. Med ljudmi, ki so jo prebrali, se je hitro razvila in okrepila zavest o zelenih smoothiejih kot napitkih za boljše, krepkejše zdravje.

 

Victoria Boutenko že več let potuje po vsem svetu, predstavlja svojo navdihujočo zgodbo in ljudi poučuje o presni prehrani. Svoje napotke in prepričanja pojasnjuje oziroma utemeljuje z izsledki najnovejših znanstvenih raziskav. Opozarja na pozitivne učinke sveže, toplotno neobdelane hrane in zelenjave z veliko klorofila.